Strana zelených oficiálně zahájila kampaň před podzimními volbami

Praha - Strana zelených dnes v Praze oficiálně zahájila svou kampaň pro podzimní krajské a senátní volby. Hlavní důraz v ní chce klást na ekologická témata, jako jsou čistota ovzduší a nakládání s odpady. Z ostatních problémů chtějí kandidáti nejmenší vládní strany prosazovat změny ve školství a vzdělávání.

Předseda zelených Martin Bursík zdůraznil přání uspět v krajských volbách: „Hodláme nabídnout i na krajské úrovni tradiční témata zelených, která známe z celostátní úrovně, ale na té regionální byla dosud opomíjena,“ uvedl Bursík. Sem strana řadí například čistotu ovzduší, podproru veřejné dopravy nebo výsadbu zeleně. Ve školství chce strana prostřednictvím krajů podporovat školskou reformu a zasadit se o větší propojení vědy s průmyslovou praxí. 

Zelení představili i kandidáty do senátu

Vedle témat pro krajské volby představila strana také část ze svých 19 kandidátů na senátorské křeslo. Mezi nimi byla i bývalá předsedkyně Akademie věd Helena Illnerová, která za své priority označila vzdělávání a výzkum. 

Hudebník a někdejší federální poslanec Michael Kocáb, kandidující do Senátu na Praze 1, vedle „zelených“ témat zdůraznil odhodlání bojovat proti omezování úplné suverenity České republiky. V této souvislosti se zmínil o tlaku ze strany Ruska v otázce umístění plánované radarové stanice USA v Brdech, kterou již dříve podpořil.     

Zelení mají nyní v Senátu jediného zástupce, nezávislého Jaromíra Štětinu. Senátorem je i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který byl zvolen za strany US-DEU/ODA a nyní je rovněž nezávislý. Bursík již dříve prohlásil, že by považoval za úspěch zisk i jediného křesla.

Vydáno pod