Den bez aut v Moskvě skončil fiaskem a zácpami

Moskva - Moskvě, která se dnes připojila k celosvětové akci Den bez aut, se nepodařilo přesvědčit řidiče, aby alespoň na jeden den nechali své plechové miláčky na parkovištích a vydali se do města hromadnou dopravou. Zácpy v moskevských ulicích nebyly o nic menší, než v jakýkoliv jiný pracovní den.

„Od rána jsme na všech výpadovkách, zejména při vjezdu do města,  sledovali tradiční proudy aut. Základní dopravní trasy byly ucpané. Totéž čekáme večer,“ řekl agentuře RIA-Novosti pracovník dopravní policie. I počet dopravních nehod odpovídal běžnému pondělí. „Akci skoro nikdo nepodpořil,“ konstatovala státní agentura ITAR-TASS.

Fiasko akce přiznali i sami motoristé, alespoň ti, co si vedou deníčky na internetu. „Soudě podle prázdných míst na parkovišti před naším domem, 'Den bez aut' se nepovedl. Podobné akce by bylo záhodno daleko lépe propagovat, protože mnozí automobilisté o ní ani neslyšeli, anebo ji nevzali vážně. Ale lze hádat i pravý opak - všichni o akci věděli a schválně vyjeli autem s tajnou nadějí, že projedou bez zdržení,“ napsal jeden blogger. „Všimli jste si něčeho zvláštního? Já ničeho,“ konstatoval další. Dnešním zácpám přiřkli bloggeři devět z deseti možných bodů.

Radnice sice vybízela zřeknout se služeb vlastního vozu a také posílila městskou dopravu o dvě stovky autobusů, stovku trolejbusů a padesátku tramvají, ale za svezení v davu si účtovala jako obvykle. Možná však příště už bude hromadná doprava zdarma.

Původní impulz vzešel od ekologů, kteří čtyři pětiny znečištění vzduchu v metropoli přičítají právě výfukům aut, beznadějně uvázlým v dopravní tlačenici. A to mezitím sepsali studii, předpovídající naprostý dopravní kolaps v đruské metropoli v roce 2011, pokud se věci budou ubírat stejným směrem jako dosud a tedy za tři roky každý druhý obyvatel Moskvy bude jezdit vlastním autem. To podle skeptiků lépe odpovídá ruské mentalitě, než představa, že lidé přesednou třeba na jízdní kolo.