Koalice se dohodla na vytvoření zvláštní komise ke kauze Moravy

Praha - Večerní zasedání vládní koalice přineslo návrh na vytvoření zvláštní pracovní skupiny, která bude mít za úkol projednat veškeré okolnosti kolem kauzy Jana Moravy a Vlastimila Tlustého. Představitelé vládních stran se shodli na tom, že se ke kauze ohledně sbírání kompromitujících materiálů v ODS budou vracet a jsou ochotni o celém problému dál jednat i dojít ke konečnému vyřešení. Vedení občanských demokratů dál trvá na vystoupení Moravy i Tlustého ze strany.

Vyšetřovací skupina se má skládat z devíti členů, kdy každá koaliční strana bude mít po trojím zastoupení. Podle vyjádření všech účastníků jednání zatím není jasné, kdo bude do nově vzniklé komise jmenován. Martin Bursík již uvedl, že by v komisi za svou stranu rád viděl předsedu sněmovního klubu Přemysla Rabase. Objevit by se zde mohla také Olga Zubová, která vehementně volala po podobné instituci již dříve.

Podle předsedy poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře by se pracovní tým měl zabývat především tím, jak podobným problémům do budoucna předcházet. Bursík ale míní, že je nutné nejprve obnovit důvěru uvnitř koalice a ověřit, že aféra nesouvisí s ODS jako celou stranou.

Podle předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka je smyslem této vyšetřovací „devítky“ především urovnání vztahů ve vládním táboře. „Nám se zdá, že v tuto chvíli jsou záležitosti kolem této kauzy veřejně známé a jde jenom o to, aby se ty věci mezi některými aktéry vysvětlily,“ řekl. S návrhem, aby koalice zřídila kvůli aféře vlastní vyšetřovací skupinu, přišli minulý týden poslanci Strany zelených. Podle jejich představ měli zadání i výsledky koaliční komise projednat nejen lídři koalice, ale všichni poslanci vládních stran.