Zasedání vlády (22. 9.)

Praha – Vláda na svém pondělním zasedání schválila mimořádné navýšení důchodů. Od ledna tak budou penze v průměru o 330 korun vyšší. Mýtné zahrne od nového roku i užitková vozidla. Kabinet schválil i věcný záměr zákona o státním rozpočtu na rok 2009. Deficit ve výši 38,1 miliardy korun zůstal oproti původní verzi návrhu nezměněn. Rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury na příští rok bude 84,4 miliardy korun.

Penze budou od ledna v průměru o 330 korun vyšší. Průměrný starobní důchod tak dosáhne 9985 korun. Vládní návrh počítá se zvýšením poměrné části důchodu o 4,4 procenta. V průběhu roku 2009 se pak očekává další navyšování v závislosti na inflačním vývoji.

Povinnost platit mýtné budou nově mít i malé nákladní vozy od 3,5 tuny hmotnosti. Malé náklaďáky by měly začít platit od ledna, dosud se povinnost týká pouze kamionů od 12 tun včetně. V mýtném systému je nyní zaregistrováno přes 300 tisíc kamionů, v lednu se ke kamionům připojí podle odhadů až 150 tisíc menších nákladních aut.

Vláda na svém zasedání schválila věcný záměr zákona o státním rozpočtu na rok 2009. Deficit ve výši 38,1 miliardy korun zůstal oproti původní verzi návrhu nezměněn. Výše rozpočtových položek na příjmové i výdajové stránce ale doznala změn. Nejvýraznější nárůst si připsala kapitola školství, kterou vláda označila jako rozpočtovou prioritu.

Po dvoutýdenním odkladu byl schválen také rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury na příští rok ve výši 84,4 miliardy korun, což je zhruba o 3,5 miliardy méně než letos. Výrazně nižší má být příspěvek státu, naopak příliv peněz z evropských fondů zesílí. Výdaje Státního fondu rozvoje bydlení budou v roce 2009 činit 3,055 miliardy korun. Fond bude moci příští rok uzavřít smlouvy za 5,5 miliardy korun.