V Senátu byla odhalena pamětní deska první československé feministce

Praha - V rámci konference o možnostech Československa a jeho občanů v období před podepsáním mnichovské dohody v roce 1938 a po něm, byla v Senátu odhalena pamětní deska Františce Plamínkové. Druhá žena v Senátu zastupovala své pohlaví za sociální demokracii od roku 1925. Upozornila například na chyby norimberské řeči Adolfa Hitlera z 12. září 1938. Po atentátu na Heydricha byla zatčena a 30. června 1942 na základě stanného práva zastřelena. Dvoudenní vědecká konference se koná v rámci společného projektu České křižovatky evropských dějin a je otevřená i pro veřejnost.

Bronzovou desku na nádvoří Valdštejnského paláce slavnostně odhalil předseda Senátu Přemysl Sobotka spolu s předsedkyní senátního výboru pro sociální politiku a zdravotnictví Alenou Palečkovou (ODS), která tuto poctu iniciovala. Plamínková je považována za první československou feministku, která se na počátku 20. století snažila prosadit volební právo žen nebo jejich angažovaní v politickém dění. Patřila k vůdčím představitelkám Ženského klubu českého a později Ženské národní rady. Byla místopředsedkyní Mezinárodní rady žen a také nynější Mezinárodní federace podnikatelek a manažerek.

Mezi žačkami Plamínkové byla i Milada Horáková 

Jedna z prvních senátorek požadovala například placenou mateřskou dovolenou nebo zrušení celibátu pro učitelky. Byla i učitelkou na dívčí škole na Letné, která nyní nese její jméno. Mezi jejími žačkami byla i pozdější poslankyně Milada Horáková. „Velká a obětavá demokratka za práva žen bojovala z pozic ryze humanistických a demokratických. V tom je její odkaz a příklad, který je velice vzdálen jakémukoliv ideologickému fanatismu, šovinismu a extremismu,“ řekl Sobotka.

Historici z Česka, Slovenska, Polska, Velké Británie nebo Austrálie se dnes v Senátu zabývají mocenskými a ideovými změnami v Československu v letech 1933 až 1948. Jedním z témat je například londýnský exil, poválečná migrace nebo nástup komunismu. V odpoledních hodinách bude konference pokračovat meziválečnou ekonomikou Československa, válečným obdobím a poválečnou rekonstrukcí země.