Pražská ODS kritizuje Topolánka za výroky o Bémovi

Praha - Pražská ODS se ostře opřela do předsedy Mirka Topolánka. Po pondělním bouřlivém jednání vyzvala premiéra, aby přestal v urážlivých a nepodložených útocích na pražskou organizaci strany. Informovaly o tom Hospodářské noviny. Pražští občanští demokraté svou výzvou reagovali na Topolánkův nedělní výrok, podle nějž pražský primátor Pavel Bém spolu s rebelem Vlastimilem Tlustým destabilizují stranu a pracují proti jejímu vedení.

Pražskou ODS již dříve rozhořčila i ta Topolánkova slova, podle nichž je byznys s politikou v Praze propojen více než kdekoliv jinde. Region je přitom hlavní baštou ODS, V Poslanecké sněmovně si drží 14 poslanců, mezi které také patří právě premiér. Na včerejším jednání pražských občanských demokratů proto rozhořčeně vystoupila řada zástupců strany.

Výsledkem uzavřeného jednání bylo usnesení, které premiérova slova odsoudilo. „Pražský region byl vždy základním prvkem stability v ODS a v poslaneckých klubech. Slova tvrdící opak svědčí buď o ztrátě nervů ve složité situaci, nebo o neznalosti, případně jsou projevem snahy poškodit ODS Praha,“ citovaly usnesení HN.

Spory se zažehnat nepodařilo

Vedení strany přitom po nedělním jednání celou slovní přestřelku mezi Topolánkem a Bémem označilo za komunikační šum a ohlásilo, že strana je jednotná a táhne za jeden provaz. „Jsme jednotní a soustředíme se na volby,“ řekl Pavel Bém. Špičky strany se tak snažily uklidnit celou situaci, která podle místopředsedkyně Poslanecké sněmovny za ODS Miroslavy Němcové ubírá straně před říjnovými senátními a krajskými volbami na důvěře.

Pavel Bém
Zdroj: ČT24
Vydáno pod