Extremisté v Brně neprotestovali, islamisté za smrt velvyslance vyjádřili lítost

Brno - Před mešitou v Brně, která je tradičním místem setkání muslimů v ČR, se dnes sešla desítka příznivců krajně pravicové Národní strany. Akce, která měla přimět muslimy, aby se distancovali od zavraždění českého velvyslance Iva Žďárka, se nakonec neuskutečnila. Islámská nadace v Brně podle Muneeba Hasana vyjádřila nad jeho smrtí politování a distancovala se od jakéhokoli teroru. Za Žďárkovu smrt se podle Hasana omluvit nemohla, protože s ní nemá nic společného. Na akci dohlížela policie, celou ji zaznamenávala na kameru a později ji vyhodnotí.

Národní strana v pozvánce na akci uvedla, že zavraždění velvyslance bylo poslední kapkou v poháru trpělivosti s nebezpečným islámem. Pozvánka vyzývala například i k odsunu islamistů z ČR nebo k bourání měšit. Na místě se ale k pozvánkám nikdo vyjádřit nechtěl. I když letáky obsahovaly nacistické symboly, policie nezasáhla. „Nechceme, aby situace skončila jako před několika lety ve Francii, kdy se zapalovala auta. Z mešit se stávají symboly terorismu,“ uvedl 1. místopředseda Národní strany Jan Skácel.

Před plánovaným protestem navštívilo vedení strany mešitu a po vyjádření soustrasti ze strany islamistů se rozhodlo protest zrušit. „Je to laciná snaha zneužívat smrti pana Žďárka. Vyjádřili jsme lítost a soustrast nad smrtí pana velvyslance,“ uvedl Hasan. Nad Ždárkovou smrtí už přitom muslimové vyjádřili politování krátce poté, co zahynul. Národní strana ale pravděpodobně vyjádření nevzala v potaz.

Setkání nebylo úředně ohlášeno jako shromáždění a podle Národní strany bylo náhodné. Muslimové příznivce strany do mešity bez problémů pustili. „Možná od nás očekávali nějakou reakci, toho ale nedosáhli,“ řekl ČT Hasan. Celá akce proběhla bez zásahu policie. Sledovalo ji také vedení radnice Brno-střed. „Z toho, co jsem slyšel, jsem nezaznamenal nic, pro co bych musel shromáždění ukončit,“ řekl ČT starosta MČ Brno-střed Libor Šťástka (ODS). Příznivci hnutí po akci odcestovali do Ostravy, kde je čeká další setkání pod heslem smrt islamismu.