Zemanovi Přátelé otevřeli kancelář. Chtějí odstranit z politiky „Moravy a další zjevy“

Praha - Zakladatelé sdružení Přátelé Miloše Zemana dnes otevřeli v pražské Opletalově ulici svou kancelář. Akce se zúčastnil mimo jiné bývalý premiér Miloš Zeman a mluvčí sdružení a někdejší ministr obchodu a průmyslu Miroslav Grégr. Sdružení má za cíl šířit Zemanovy myšlenky a zkultivovat českou politickou scénu. Jedním z jeho zakladatelů je Miroslav Šlouf, který doufá v Zemanův návrat do politiky. "Nejen, že v jeho návrat do politiky věřím, já pro to dokonce i pracuji," prohlásil Šlouf. Zeman možnost svého návratu odmítá - vrací se prý do veřejného života, nikoliv do politiky.

Sdružení už má přes tisíc stoupenců, 4. října se pak v pražském Kongresovém centru uskuteční ustavující shromáždění, kde by Zeman rovněž neměl chybět. Sdružení prý oslovuje lidi bez ohledu na jejich politickou preferenci. Jestli bude, nebo nebude významné, bude podle Zemana záviset na jeho činnosti. „Věřím, že to bude činnost, která prospěje jedné věci - aby česká politika přestala hloupnout,“ řekl České televizi Zeman. Neodpustil si opět zkritizovat současnou politickou scénu, kde nejsou podle něj podstatné názory, ale koryta. Úroveň politiky podle něj stále klesá, vyjádřil dokonce obavu, aby se z „třetí ligy nestal okresní přebor“.

Miloš Zeman

„Rok 2013 je ještě daleko, ani bývalí prognostici neví, co se do této doby stane,“ zcela nevyloučil svou kandidaturu na prezidenta Zeman.

„Chceme přispět ke kultivaci veřejného života, aby se politika opět stala věcí veřejnou a nebyla to věc kuloárních záležitostí. Chceme znát názory lidí a vytvořit hnutí, které by je reflektovalo. A také, aby z politiky zmizela nenávist,“ vysvětluje cíle Přátel Miloše Zemana Grégr. Sdružení se také bude snažit pomáhat schopným a zkušeným komunálním politikům dostat se do vyšších pater politiky - do parlamentu nebo krajských zastupitelstev, aby - podle Zemanových slov - nebyli v politici „Moravové a další zjevy“. Samotný Zemna se v několika svých přednáškách bude zaměřovat především na problematiku výběru politiků.

Sdružení je financováno ze sponzorských darů a z členských příspěvků. Mezi jeho členy patří bývalý šéf senátorů ČSSD Jaroslav Musial, čestný předseda sociálních demokratů Slavomír Klaban či herečka Jitka Frantová, vdova po českém novináři a v exilu italském politikovi a členovi Evropského parlamentu Jiřím Pelikánovi.

Vydáno pod