Julínek chce zamezit výrobcům léčiv v uplácení lékařů

Praha - Znepříjemnit život farmaceutickým firmám chce ministr Tomáš Julínek. Vadí mu výhody, které lékařům za předepisování určitých léků poskytují. Na konkrétní případy úplatků upozornili například Reportéři ČT. Zabránit úplatkům by měly třeba přepadové kontroly u lékařů nebo na firemních akcích, které pro lékaře firmy pořádají. Státní ústav pro kontrolu léčiv by měl mít také snazší přístup do účetnictví firem a pravomoc dávat jim vyšší pokuty, pokud poruší zákon o regulaci reklamy. Informaci přinesl server iHned.cz.

Reportéři ČT se vypravili nedávno do Egypta na vědecký kongres lékařů, jehož náplní bylo grilování a opalování. Akci navštívily desítky českých lékařů. Při rozhodování, který lék předepsat, pak preferují společnosti, za jejichž peníze se slunili.

„Korupce farmaceutických firem vůbec není výjimečným jevem. Pokud lékař jede za peníze farmaceutické firmy na dovolenou a slíbí za to předepisovat její léky, tak to není marketingová aktivita za hranicí zákona, ale čistá a pustá korupce,“ řekl serveru první náměstek ministra zdravotnictví Marek Šnajdr. „Regulace farmaceutického byznysu musí být mnohem přísnější. Lékový byznys je velmi výdělečný, to znamená, že se nebavíme o pokutách v řádech statisíců a milionů, ale v řádech desítek milionů,“ dodává Šnajdr.

Šéf české pobočky Transparency International David Ondráčka považuje za nejpřínosnější návrh na neočekávané návštěvy akcí, jež firmy pro lékaře pořádají. Zvýšení pokut naopak podle něj nic moc nového nepřinese. „Vždyť jsou už známy dva konkrétní případy podezření z korupce - a nikdo za ně dosud nedostal žádnou pokutu,“ řekl Ondráčka. Stejně tak lze podle něho těžko něco čekat od nových kontrol účetních knih. Finanční úřady by prý měly využít současných možností a hospodaření firem důsledně prověřovat.