Hejtmani: Na rozdíl od vysoké politiky nevedeme sebezničující boje

Praha - Hejtmani dnes vyzvali poslance všech parlamentních stran, aby zanechali hádek a malicherných politických sporů a zaměřili se na práci zákonodárného sboru a řešení skutečných problémů země. Změna se podle hejtmanů nezrodí v grafickém studiu sebevěhlasnější reklamní agentury. Prodlužování současného stavu nás může dovést na pokraj hluboké politické krize a připravit společnost o zbytky důvěry v politiku a v politiky, myslí si. Zástupci Asociace krajů se sešli odpoledne i s prezidentem Václavem Klausem, který jim poděkoval za to, že se kraje staly uznávanou institucí ČR.

Hejtmani se obávají, že kauzy poslanců ODS Jana Moravy a Vlastimila Tlustého před říjnovými krajskými a senátními volbami negativně ovlivní zájem veřejnosti se jich účastnit. „Věřím, že volič je rozumný a bude hlasovat podle toho, co vidí kolem sebe, co se v kraji odehrálo,“ řekl na společném brífinku Klaus s upozorněním, že na schůzce jména Morava a Tlustý vůbec nezazněla. Převádění politiky na odposlechy je podle něj naprosto skandální a nedůstojné a nevěří, že lidé jsou tak hloupí, aby na takovou hru naskakovali.

Václav Klaus:

„Politika není o odposleších, skrytých kamerách, mikrofónech a nastrčených figurantkách.“

Politici ODS by podle názoru krajských hejtmanů měli převzít jejich styl práce a jednotu. Po posledním zasedání Asociace krajů před volbami řekl moravskoslezský hejtman Evžen Tošenovský (ODS), že krajští představitelé mezi sebou nevedou sebezničující souboj, v němž je nejdůležitější zničit nepřítele a pak něco budovat na spáleništi. Změna se podle hejtmanů nezrodí v grafickém studiu sebevěhlasnější reklamní agentury. Cestu vidí v prosazování věcného a slušného stylu dosavadní krajské politiky do parlamentní úrovně.     

Dvanáct z celkem 13 hejtmanů patří k občanským demokratům. „Politika se dá dělat s elegancí. Je pro nás naprosto nepřijatelné, že tato debata začala v době krajských voleb, které s tím nemají nic společného,“ připomenul Tošenovský spory uvnitř poslaneckého klubu a vedení nejsilnější vládní strany.

Tošenovský při shrnutí čtyřleté práce Asociace krajů zdůraznil, že hejtmani vždy postupovali jednotně a nikdy na veřejnosti neukazovali případné rozpory. „Nikdo z nás nezačal hrát jinou hru,“ zdůraznil Tošenovský. V sestavě hejtmanů je pouze jeden zástupce jiné strany než ODS, a to lidovecký šéf Jihomoravského kraje Stanislav Juránek.

Kraje se podle hejtmanů dokázali dohodnout na rozdělení peněz z evropských fondů, stabilizovali krajské nemocnice, nebo rozšířili síť záchranné služby. Zlepšuje se prý i stav silnic, které kraje spravují. Za jediný velký neúspěch považují hejtmané to, že se jim nepodařilo přesvědčit poslance a vládu ke změně rozpočtového určení daní; právě z něj dostávají kraje největší část peněz. Za jeden z úkolů do budoucnosti dnes označili získání financí na výstavbu čistíren odpadních vod.