Chrysler chce mít na trhu elektromobil v roce 2010

Auburn Hills - Automobilka Chrysler chce mít na americkém trhu elektromobil do roku 2010. Společnost novinářům ukázala tři prototypy: sportovní vůz Dodge, Jeep Wrangler a minivan Chrysler. Podnik se zatím nerozhodl, který vypustí na silnice jako první.

Sportovní Dodge je kompletní elektrovůz na podvozku Lotus Europa. Jeep Wrangler a Chrysler budou vozy rozšířené o elektrický pohon podobně jako Chevrolet Volt, který má podle GM jít na trh v listopadu 2010.

V závodu o hromadně vyráběný elektrovůz pro silnice ve Spojených státech si tak Chrysler zatím vede v plánech podobně jako koncern General Motors.

Podobně jako Volt se Wrangler a minivan zapojí do běžné zásuvky v domě a dojedou na samotnou baterii zhruba 65 kilometrů. Potom se zažehne malý spalovací motor, aby baterie dobíjel. Chrysler uvedl, že jeho vozy budou schopny dojet kolem 640 kilometrů za spotřeby třicet litrů benzinu.

Ceny Chrysler nesdělil. U Voltu od GM se ale předpokládá, že zpočátku bude stát 30 000 až 40 000 dolarů (490 až 656 tisíc Kč). Chrysler pouze uvedl, že při větším počtu prodaných aut půjdou jejich ceny dolů.

S drahým benzinem s cenou u čtyř dolarů za galon se všechny americké automobilky snaží vyrábět více menších aut s nižší spotřebou a případně i elektromobily. Nové vozy by měly být dostupné za pár let, s odbytem nynějších modelů mají ale kvůli vysoké spotřebě a drahému benzinu potíže, uvedla agentura AP.