Ministerstvo dopravy zrušilo milionovou pokutu pro Ostravský dopravní podnik

Ostrava - Ministerstvo dopravy zrušilo milionovou pokutu, kterou Drážní inspekce udělila ostravskému dopravnímu podniku za pochybení na jednokolejné trati mezi Ostravou a Vřesinou. Chyby se staly před tragickou dubnovou srážkou dvou tramvajových souprav, která si vyžádala tři lidské životy. Podle mluvčího ministerstva Karla Hanzelky byly důvodem zrušení pokuty věcná a procesní pochybení. Drážní inspekce by události měla znovu prošetřit.

Mluvčí drážní inspekce Zdeněk Neusar zatím rozhodnutí ministerstva nemá k dispozici. „Můžeme potvrdit, že jsme rozhodnutí dostali. Dál jej nebudeme komentovat,“ uvedl mluvčí dopravního podniku Miroslav Albrecht. Dodal, že společnost se odvolala i proti pokutě 200.000 korun, kterou firmě drážní inspektoři udělili za jiná pochybení na trati.

Obě pokuty inspektoři uložili za situace, kdy proti sobě kvůli selhání lidského faktoru tramvaje několikrát na jednokolejnou trať vyjely. Jedna z nich ale naštěstí vždy vycouvala. Trať nebyla proti čelnímu střetu nijak zabezpečena a vše záviselo pouze na řidičích. Právě nepozornost jednoho z nich zavinila dubnovou kolizi.

Dopravní podnik Ostrava už vyplatil za tragickou nehodu statisíce korun jako odškodné. Peníze už dostala asi polovina poškozených. Celkem jich je kolem stovky.

Vydáno pod