V EU budou muset mít nová auta světla pro denní svícení

Brusel - Zvláštní světla pro denní svícení budou muset mít od roku 2011 nové typy osobních aut v Evropské unii. Rozhodla o tom Evropská komise. Od tohoto opatření si slibuje větší bezpečnost na silnicích a méně obětí dopravních nehod, informovala komise novináře.

Světla pro jízdu ve dne (DRL) jsou speciální svítidla, která se automaticky zapnou v okamžiku, kdy řidič nastartuje motor. Podle komise výrazně zvýší viditelnost motorových vozidel pro ostatní účastníky silničního provozu. Zároveň mají menší spotřebu energie ve srovnání s běžnými žárovkami používanými ve světlech pro auta.

„Komise očekává, že počet obětí dopravních nehod klesne o tři až pět procent ročně,“ řekl evropský úředník Wolfgang Schneider, který se problematikou zabývá. Zároveň prý o 15 procent ročně ubude čelních srážek aut. Náklady na zavedení světel Schneider vyčíslil nejvýše na 150 eur (zhruba 3 600 korun) na auto s tím, že cena pravděpodobně s jejich masovým rozšířením klesne.

Některá auta jsou tímto systémem vybavena již v současnosti, například vozy Audi nebo BMW. V roce 2011 podle Schneidera bude tímto systémem vybavena většina nových vozidel. Starší modely aut ani nové vozy, které se začnou vyrábět před rokem 2011, nový systém mít nemusejí.

V České republice již řidiči musejí povinně svítit celý den, nová povinnost se tak zde projeví jenom technicky. Povinné svícení má v současnosti zavedeno ještě dalších 13 zemí Evropské unie.

Nová směrnice bude platit od 7. února 2011 pro všechny nové typy osobních aut. Na autobusy, nákladní auta a dodávky se bude vztahovat od srpna 2012.