Jihlavský policista zřejmě vynášel informace o drogách

Jihlava - Jeden z jihlavských policistů je podezřelý, že ve službě prostřednictvím civilisty několikrát předal informace osobám podezřelým z trestné činnosti týkající se omamných a psychotropních látek. Únik informací znemožnil jeho kolegům zadržet osoby, které vyráběly a distribuovaly drogu pervitin. Podezřelého policistu sledovala inspekce ministra vnitra. Teď policistovi hrozí až 3 roky vězení, zatím ale nebyl postaven mimo službu, vzal si dovolenou.

Čtyřiačtyřicetiletý policista s dvacetiletou praxí sloužil na obvodním
oddělení jihlavské policie na dozorčí službě. Policista je podezřelý ze zneužívání pravomoci veřejného činitele a nadržování, civilista z nadržování. 

Od ledna se na jeho podivné schůzky a chování zaměřili specialisté z inspekce ministra vnitra. Mluvčí policejního ředitelství Jihlava Jaroslava Slavíková potvrdila, že příslušník sloužil na obvodním oddělení v Jihlavě na dozorčí službě, kde se přijímají oznámení a komunikuje s veřejností. Mluvčí Inspekce ministra vnitra Martina Lídlová doplnila, že podezřelý vynášel prostřednictvím civilní osoby informace o probíhající akci, kdy mělo dojít k zatýkání osob, které vyráběly a následně distribuovaly drogu pervitin.

Okresní policejní ředitel Josef Bačkovský se teď na základě nejnovějších informací rozhoduje, jestli podezřelého mimo službu postaví okamžitě. Pokud by byl příslušník obviněn, nařizuje mu to zákon a udělá to ihned: „Vyhodnocuji veškeré informace, které oficiálně mám a podle toho v mezích zákona budu postupovat.“ O obvinění by se mělo rozhodnout příští týden.