Mohutná bezpečnostní opatření proti žloutence jsou prý zbytečně poplašná

Praha - Podle hlavního hygienika Michaela Víta jsou velká bezpečnostní opatření ohledně rozšíření hepatitidy A v Praze a ve středních Čechách zbytečně vyhrocená. Poplašné zprávy o údajném přetrvávání viru na madlech hromadné dopravy či rukojeti nákupního košíku jsou falešné. Nákaza tímto způsobem je podle Víta prý velmi nepravděpodobná. Jediný požadavek, který pražští hygienici kladou nákupním komplexům na srdce, je zvýšené dbaní o čistotu na veřejných záchodech.

Podle znalců vir hepatitidy vydrží na madlech v činném stavu velmi krátce. Aby se druhý člověk mohl nakazit, musel by přijít do styku s inkriminovaným místem ve velmi krátkém čase, míní odborníci na virová onemocnění.

Hlavní hygienik odmítl výpověď zástupců pražských obchodních komplexů, kterým mělo být po konzultaci s hygieniky doporučeno každý den otírat rukojeti nákupních vozíků dezinfekčním prostředkem. Vít popřel, že by sám kdy vydal podobné doporučení. „Jsou velké řetězce, které chtějí omývat madla od vozíků, to ale nebudou dělat po každém použití, to je přece nesmysl, co je naopak rozumné, vrátím-li se z nákupu, tak si doma umýt ruce,“ řekl Vít. Zástupkyně pražské hygienické stanice dnes řekla, že informace o žloutence bude nadále poskytovat pouze hlavní hygienik Vít.

Kontrolu dodržování hygienických zásad v obchodech s potravinami má v kompetenci Sdružení ochrany spotřebitelů (SOS). Dbají například o to, aby prodavačky při výdaji potravin zásadně používaly rukavice. „Stále se setkáváme s tím, že prodavačky nepoužívají rukavice a stejnýma rukama berou peníze,“ uvedla Ivana Picková z SOS.

Vydáno pod