V Jizerských horách přibudou čtyři vlakové zastávky

Smržovka (Jablonecko) - Čtyři nové železniční zastávky přibudou díky dotacím z Evropské unie v Jizerských horách. Vzniknou v Mikroregionu Tanvaldsko do roku 2010 - dvě se objeví v Desné a po jedné ve Smržovce a ve Velkých Hamrech. Za evropské peníze se ve všech třech městech postaví dohromady také 19 nových autobusových zastávek. Vyrostou místo chátrajících čekáren, řekla autorka projektu Kateřina Preusslerová.

„V Desné bude jedna nová železniční zastávka v centru města u Riedlovy vily a druhá v Pustinách. Ve Velkých Hamrech a ve Smržovce se zastávky vybudují pod sídlišti,“ dodala Preusslerová.

Mikroregion Tanvaldsko dostane na zlepšení dopravy od EU 23,6 milionu korun a ze státního rozpočtu další zhruba dva miliony korun. Více než dva miliony korun přidají města.

V Desné se vlakové nádraží nachází daleko od školy. Nová železniční zastávka u Riedlovy vily vyroste vedle ní. Blíže ke škole bude i nová železniční zastávka ve Smržovce. Zastávka v Desné - Pustinách poslouží turistům, díky nové zastávce ve Velkých Hamrech odpadne komplikovaná cesta na odlehlé vlakové nádraží obyvatelům velkého sídliště.

Smržovka získala z unie samostatnou dotaci na dopravní terminály před vlakovými nádražími v horní a dolní části města. I se státním příspěvkem obdrží 21,7 milionu korun a dodá k nim svoje téměř dva miliony korun. „Před oběma vlakovými nádražími vybudujeme autobusové zastávky. Upravíme tam nezpevněné plochy, vzniknou nová parkoviště, parčíky nebo přístupové cesty pro pěší. Doufáme, že České dráhy pak dají do pořádku své budovy. Jsou ve špatném stavu,“ uvedl starosta Smržovky Marek Hotovec.