O víkendu bude až 17 stupňů, babí léto ale nepřijde

Praha - V pátek i o víkendu nás čeká příjemné počasí. Teploty překročí patnáct stupňů, v neděli vystoupí dokonce až na sedmnáct. Na celém území Česka bude slunečno. Víkendové počasí tak sice bude připomínat babí léto, ale z hlediska polohy tlakové výše, která bude zasahovat do střední Evropy od severozápadu, se o pravé babí léto jednat nebude.

Tlaková výše, která se dostává do střední Evropy od severozápadu, přeruší na krátký čas vlnu chladných dnů. O víkendu se budou sice ráno a dopoledne místy vyskytovat mlhy nebo nízká oblačnost, ty ale záhy zmizí a pak už bude jen slunečno.

Pravé babí léto z hlediska meteorologů je tehdy, když tlaková výše setrvává alespoň nad střední a nad jihovýchodní Evropou.

Teplotní rekordy v období 21. 9. - 20. 10. (měřeno v Klementinu)

20. října 1908: -3,4 °C
21. září 2003: 29,9 °C

Na počátku příštího pracovního týdne se počasí vrátí k současným teplotám, denní maxima tak zřejmě nepřesáhnou 15 stupňů. Česko nyní patří mezi nejchladnější místa v Evropě. Průměrné denní teploty se už déle než týden pohybují tři až šest stupňů pod dlouhodobým normálem.

Podle dlouhodobé předpovědi budou podprůměrné teploty trvat nejméně do 20. října. Nejtepleji by mělo být v první dekádě října, na kdy meteorologové předpovídají maxima okolo 19 stupňů.

Vydáno pod