ČT: V Moravskoslezském kraji vede ČSSD před ODS o víc než deset procent

Ostrava - Pokud by se teď konaly volby do krajských zastupitelstev, v Moravskoslezském kraji by ČSSD porazila občanské demokraty o víc jak deset procent. Ukázaly to dva exkluzivní průzkumy agentur STEM a SC&C pro speciální předvolební Otázky Václava Moravce. Hosté pořadu byli vybráni právě na základě těchto dvou průzkumů - diskuse se účastní lídři kandidátek těch stran, jejichž stranické preference překročily pět procent. To se v Moravskoslezském kraji podařilo pouze pěti parlamentním stranám.

Oba průzkumy se shodly v tom, že nejvíc voličských hlasů by získala ČSSD, následovaná ODS. Rozdíl mezi těmito dvěma nejsilnějšími stranami na severu Moravy činí podle STEMu skoro 12 procent, u SC&C pak víc než 10 procent.

Otázky Václava Moravce

  • ČT2
  • čtvrtek ve 21:00

I pořadí dalších stran je podle obou průzkumů stejné - třetí by skončili komunisté, čtvrtí KDU-ČSL společně se zelenými, resp. zelení na pátém místě. Žádná další strana nebo hnutí by nezískaly více než pět procent hlasů a neobdržely by tak žádný mandát v zastupitelstvu tohoto kraje.

Sociální demokraty by volilo v Moravskoslezském kraji 28,7 procenta voličů, resp. 26 procent. ODS by získala 17,3 procenta hlasů, resp. 17 procent. Komunistům by hlas odevzdalo 13,8 procenta, resp. 14 procent, a stali by se tak třetí nejsilnější stranou v krajském zastupitelstvu. Dvě menší vládní strany, KDU-ČSL a zelení, by podle STEMu získaly shodně 8,3 procenta voličských hlasů, podle SC&C by zisk KDU-ČSL byl 6 procent a Strany zelených 5 procent.

Pět procent voličských hlasů by se rozdrobilo mezi menší strany. Podle STEMu by ve volbách dalo 2,4 procenta voličů přednost osobnostem. Dělnickou stranu, která má ve svém programu zrušení poplatků ve zdravotnictví, by preferovalo 1,4 procenta, Stranu zdravého rozumu pak 1,1 procenta. Na ostatní strany, které postavily v tomto kraji kandidátku, připadá 3,4 procenta.

Mladší občané preferují hlavně Stranu zelených a ODS, voliči tří ostatních stran jsou spíše lidé starší padesáti let. ODS v tomto kraji dávají přednost spíše vysokoškoláci a lidé s úplným středoškolským vzděláním. Lidé bez maturity častěji preferují KSČM, zatímco u voličů ČSSD nehraje vzdělání roli.

Průzkum také zjistil, že víc jak dvě třetiny obyvatel tohoto kraje ví o tom, že se konají volby do krajského zastupitelstva (71 procent, resp. 75 procent). Povědomí o volbách roste zároveň s věkem.

Účast ve volbách

K volbám je připraveno jít 57 procent (58 %) obyvatel. Jsou mezi nimi hlavně vysokoškoláci. 23 % (17 %) voličů si pak není jisto svou volební účastí a dvacet procent (25 %) ví, že volit nepůjde - v této skupině jsou hlavně mladí lidé.

Lidem na severu Moravy vadí hlavně korupce, spokojeni jsou se školstvím  

Průzkum také ukázal, že polovina obyvatel (51 procent, resp. 52 procent) tohoto kraje si myslí, že výsledky voleb do zastupitelstva ovlivní kvalitu a podmínky jejich života a zároveň věří, že výsledky těchto voleb ovlivní politiku stran na celostátní úrovni.

Lidé na severu Moravy jsou nejvíce spokojeni s úrovní školství a vzdělání, dopravní obslužností a zajištění lékařské péče. Kladně hodnotí i investice do rozvoje regionu. Naopak jim vadí nejvíce korupce úředníků, málo pracovních míst a také mají pocit, že nejsou dostatečně chráněni před kriminalitou. Pálí je také dostupnost bydlení, podpora zemědělství a obnova venkova a stav životního prostředí.

Volby do krajských zastupitelstev proběhnou v pátek 17. a v sobotu 18. října. Hejtmanské křeslo obhajuje Evžen Tošenovský.

Speciálních OVM, které se dnes konají v Ostravě, se zúčastní Evžen Tošenovský (ODS), Jaroslav Palas (ČSSD), Josef Babka (KSČM), Pavol Lukša (KDU-ČSL) a Vladislav Koval (Strana zelených).

  • Stranické preference v Moravskoslezském kraji autor: ČT24, zdroj: STEM http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/430/42938.jpg
  • Stranické preference v Moravskoslezském kraji autor: ČT24, zdroj: SC&C http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/430/42944.jpg
  • Vysoká škola báňská autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/410/40980.jpg