Zelení rozvinuli ve sněmovně tibetskou vlajku

Praha - Trojice poslanců Strany zelených krátce po příchodu delegace čínských poslanců, kteří zavítali na jednání českého parlamentu, rozvinuli mezi poslaneckými lavicemi tibetskou vlajku. Číňané ihned nato Sněmovnu opustili. Ministr školství Ondřej Liška spolu s poslankyní Kateřinou Jacques tak vyjádřili protest proti nedodržování lidských práv v této čínské provincii.

Čínská delegace zavítala do dolní komory českého parlamentu na pozvání předsedkyně petičního výboru dolní komory Zuzky Bebarové-Rujbrové (KSČM), která se svým jménem delegaci výboru pro etnické záležitosti Všečínského lidového shromáždění omluvila. Čínští poslanci však podle ní zvažují odjezd z České republiky.

Akce zelených prý může poškodit česko-čínské vztahy 

Incident se odehrál bezprostředně poté, co Vojtěch Filip, předsedající v tu chvíli dolní komoře, schůzi přerušil, aby delegaci čínských zákonodárců přivítal. „Odsuzují provokativní a infantilní vystoupení malé části poslanců,“ rozčiloval se předseda komunistického poslaneckého klubu Pavel Kováčik. Tajemník výboru Li Sin pak podotkl, že by incident mohl poškodit vývoj česko-čínských vztahů.  
 
Šéfka poslaneckého klubu zelených Kateřina Jacques se hájí a odvolává se na usnesení Poslanecké sněmovny z jara letošního roku, kdy se poslanci dohodli, že budou vždy při kontaktu s čínskými představiteli zmiňovat otázku lidských práv a problematiku autonomní oblasti Tibetu.

Na petičním výboru, se kterým Číňané jednali ještě před návštěvou jednacího sálu, se delegace pochlubila, jak Čína dodržuje lidská práva menšin. A evidentně byla přesvědčivá: „Třeba požadovat volnost pohybu ano, to je všechno v pořádku, ale dovedete si představit miliardu lidí, když se dá na pochod,“ komentovala jeden z požadavků místopředsedkyně výboru Hana Orgoníková (ČSSD).