Hnutí pro život rozesílá lékařům 33 tisíc dopisů s peticí proti eutanazii

Praha - Sdružení Hnutí pro život rozesílá 33.000 dopisů s dotazníkem a peticí proti eutanazii. Do poštovní schránky by měl dopis přijít téměř každému lékaři v Česku. Hnutí nesouhlasí s případnou legalizací eutanazie a výhrady má i k potratům. Peticí by chtělo dosáhnout úpravy ústavy tak, aby obsahovala větu o ochraně života a práva na život. Celou petiční akci podpořil poslanec za ODS Marek Benda.

Do roku 2002 zajišťovala podle Bendy ochranu života na ústavní úrovni Úmluva o ochraně lidských práv a základních svobod. Po takzvané euronovele ústavy k 1. červnu 2002 však ztratila statut ústavního zákona. Organizace Hnutí pro život se nyní obává, že by se kvůli této díře v zákoně snadněji prosadila nějaká forma eutanazie. Návrh senátorky Václavy Domšové (za SNK ED) minulý týden Senát odmítl. Proti předloze se postavili ministr zdravotnictví Tomáš Julínek i ministryně Džamila Stehlíková.

Hnutí pro život má obavu z toho, že by se podobné návrhy mohly objevit znovu. „Neexistuje právo vzdát se života,“ řekl Benda. Podle něj je namísto eutanazie potřeba prosadit lepší, bolest tišící péči. Těžkou bolest lze u naprosté většiny pacientů účinně tlumit léky i podle primáře hospice Anežky České Jana Krále.

Ne každý lékař chce tišící léky předepisovat 

Zatímco dříve měli lékaři k dispozici pouze morfium, dnes mají výběr léků mnohem větší. Problém ale je, že tyto léky jsou na bázi opiátů, na něž se vztahují přísná pravidla, a ne každý lékař je umí a chce předepisovat. Podle Krále je důležité vzdělávat lékaře v paliativní medicíně, aby svým nevyléčitelným pacientům uměli pomoct.

Pokud by se schválil zákon „o důstojné smrti“, vedlo by to podle lékařky Marty Munzarové z Masarykovy univerzity v Brně k potlačení hospicové a paliativní péče, která se snaží nevyléčitelně nemocným život zkvalitnit. Měly by se proto spíše zlepšit podmínky pro umírající a těžce nemocné lidi, které umožňuje pobyt v hospicích.