Za postřelení podnikatele půjde muž na 14 let do vězení

Zlín - Sedmatřicetiletý Ladislav Kuta z Jiříkova na Děčínsku půjde za pokus o vraždu na 14 let do věznice se zvýšenou ostrahou. Obžalovaný podle senátu zlínské pobočky Krajského soudu v Brně loni v březnu u Velehradu postřelil pětapadesátiletého podnikatele Karla Svobodu z Mutěnic na Hodonínsku. Muž nezemřel jen díky včasné lékařské pomoci. Kuta vinu odmítl a na místě se odvolal.

„Jde o velmi závažnou trestnou činnost. Bezcitné jednání ze strany obžalovaného, kdy předmětné vytýkané jednání lze opravdu přirovnat k popravě. K ničemu jinému se to přirovnat nedá, protože poškozený přežil jednoznačně zázrakem. Přežít z takové bezprostřední blízkosti dva nástřely do hrudníku nebývá tak časté. Zvláště ze zbraně typu samopal,“ uvedl v odůvodnění rozsudku předseda senátu Radomír Koudela.

Podle soudu přistoupil Kuta na parkovišti před hotelem U Velehradu k vozidlu poškozeného, otevřel dveře a dvakrát na něho z bezprostřední blízkosti vystřelil samopalem. Svoboda, který údajně přijel dohodnout vrácení půjčky, utrpěl průstřel hrudníku a paží. Jedenáct dní byl v umělém spánku a dva měsíce v pracovní neschopnosti. Zranění navíc podle lékařů může zanechat trvalé následky, například omezenou funkčnost plic.

Podnikatel se stále bojí o svůj život

Svoboda Kutu jako pachatele poznal. Zřejmě si ho podle něj najal muž, který jeho firmě dlužil 4,5 milionu korun. Svoboda uvedl, že právě on jej ve Velehradu telefonicky navigoval před hotel, kde se měla uskutečnit slíbená schůzka. Údajný dlužník je mrtev, pravděpodobně spáchal sebevraždu. Kutu podle soudu usvědčovaly mimo jiné i pachové stopy z místa činu.

Obžalovaný si nyní odpykává 2,5 roku za vydírání a nedovolené ozbrojování, které mu soud pravomocně uložil v červenci. Soud nyní rozsudek zrušil a uložil za oba skutky trest souhrnný. Vydírání a nedovoleného ozbrojování se obžalovaný dopustil loni v srpnu v Mutěnicích, když zbraní ohrožoval právě Svobodu a jeho syna. Podnikatel u minulého líčení uvedl, že má stále obavy o život: „Ten, co to zorganizoval, před soudem není. Dodnes jsem přesvědčen, že mi hrozí nebezpečí. Vtírá se mi otázka, jestli nepošlou někoho jiného.“