Institut pro sociální analýzy si posvítil na korupci v Česku

Praha - Vnímání a realita korupce v Čechách, tak zní název nové publikace, která mapuje problematiku korupce v tuzemské politické sféře. Autorský tým z Institutu pro sociální a ekonomické analýzy tímto předkládá důkazy o přetrvávající korupci v České republice. Přestože její míra ve společnosti klesá, zejména ve státní správě způsobuje stále velké problémy. Čerstvě vyšlou knihu dnes pokřtil ekonom, profesor a bývalý prezidentský kandidát Jan Švejnar.

Téměř polovina tázaných respondentů se domnívá, že většina politiků je zkorumpovaná. „Když se díváte, co se v té naší politice děje posledních 10-15 let, a vezmete si počet politiků, kteří byli na vrcholu a počet kauz, které se odehrály, tak si myslím, že to tak zhruba odpovídá,“ uvádí Petr Matějů, jeden z výzkumných pracovníků. I když obecné vnímání korupce v posledních letech mírně klesá, podle komentářů v publikaci by měla vláda bojovat proti tomuto nešvaru mnohem více. Klíčovou snahou by mělo být zprůhlednění podmínek spolupráce mezi státní správou, byznysem a společností, jak dodal další z týmu, Michael Lee Smith.

Za hlavní body prevence jsou považovány jasná pravidla pro odměňování úředníků, elektronizace agendy nebo aktivnější zapojení nevládních sdružení. Podle výzkumů mají Češi tendenci brzy vzdát nerovný konkurenční boj, proto institut zdůrazňuje nastavení rovných startovních podmínek. Odborníci v čele s Janem Švejnarem doporučují pro potírání korupce také omezování lobbingu. „Všichni lobbisté jsou ve spojených státech veřejně registrováni, smějí vystupovat a lobbovat jen v určitých prostorách, tak aby to bylo viditelné,“ popisuje ekonom.

Otázkou míry korupce v Česku se nedávno zabývala i organizace Transparency International. Podle jejich hodnocení korupce ve všech státech zaujímá česká republika 45. místo ze 180 zemí.