Vyšetřování údajného podvodu v kauze Čepro bylo zastaveno

Praha - Vrchní státní zastupitelství zastavilo vyšetřování údajného čtyřmiliardového podvodu ve státní strategické firmě Čepro. Mezi hlavní aktéry případu patří uprchlý kontroverzní podnikatel Radovan Krejčíř a Tomáš Kadlec, někdejší šéf Národního bezpečnostního úřadu, poté společnosti Čepro. Zastavení stíhání navrhovali státnímu zastupitelství i policisté. Informoval o tom server iHned.

„Můžu to v tuto chvíli pouze potvrdit, nic víc,“ řekla mluvčí vrchního státního zastupitelství Irena Válová. Verdikt prý zřejmě ještě nedostali všichni lidé, které policie dva a půl roku stíhala.

Kadlec měl jako šéf státního podniku Čepro, který provozuje čerpací stanice a přepravuje a skladuje ropné produkty, uzavřít nevýhodnou smlouvu na dodávku 110 tisíc tun pohonných hmot se společností Loricus. Podle obvinění se prý Čepro chystalo smluvené množství pohonných hmot neodebrat, a stát by tak musel měsíčně platit stamilionovou pokutu. Podle vyjádření úřadů měla škoda dosáhnout čtyř miliard korun. „Smlouva byla standardní, uzavřená podle zvyklostí. Jak ukázaly posudky, pro Čepro byla výhodná - vydělalo by na ni,“ není si vědom žádného pochybení Kadlec.

Kadlece ještě s obchodním ředitelem společnosti Alexandrem Hlouškou a dvěma jednateli firmy Loricus zatkli detektivové na jaře 2006. Podle detektivů byla smlouva mezi Čeprem a Loricusem napsána tak, aby ji Čepro nemohlo splnit. 
 
Konkrétní důkazy, že šlo o snahu zneužívat státní peníze, se podle žalobců nenašly. Ani posudek nezávislých ekonomů na spornou smlouvu  pokus o trestný čin neobjevil. Některé pochybnosti ale zůstávají - Kadlec dostal od člověka spojeného s Krejčířem, který měl být údajně iniciátorem celé akce, dva miliony korun. Původ peněz Kadlec od začátku nevysvětluje přesvědčivě.

Vydáno pod