OVM: Doprava a zdravotnictví - výzva pro nového hejtmana Moravskoslezského kraje

Ostrava - Ostravský kulturní dům Akord hostil první předvolební přímý přenos Otázek Václava Moravce za účasti obyvatel nejlidnatějšího českého kraje. V debatě s hlavními protagonisty, kandidáty pěti parlamentních stran, se dostalo především na aktuální i budoucí problémy Moravskoslezského kraje v čele se zdravotnictvím, dopravou i mírou kompetencí v oblasti vlastního financování.

Hlavní protagonisté večera - Jaroslav Palas z ČSSD, kandidát občanských demokratů Evžen Tošenovský, Pavol Lukša (KDU-ČSL), lídr komunistů Josef Babka a kandidát zelených Vladislav Koval, byli vybráni na základě agenturních výsledků volebních preferencí.

Kandidáti diskutovali o budoucí míře samosprávy krajů a o tom, jestli dopadla na kraje nějakým způsobem aféra Morava nebo jestli by kraje měly mít větší podíl na rozpočtové politice států. Největší zájem ale vzbudily dva nejvýraznější problémy severovýchodu České republiky - úroveň dopravní infrastruktury a zdravotnictví.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Nespokojenost obyvatel s těmito resorty byla stvrzena také nezávislým průzkumem mínění. Až 36 procent dotázaných se navíc domnívá, že současný stav silnic v regionu se od roku 2004 zhoršil. Samotní kandidáti však nevidí vinu pouze v politice kraje. „Problém je spíše u silnic, které jsou spravovány krajem, než v případě krajských komunikací,“ tvrdí kandidát za lidovce Pavol Lukša. Kromě neuspokojivého stavu silnic druhé a třetí třídy leží dopravní svízel kraje v doposud nedokončené dálnici D47. „Do infrastruktury bylo přitom vloženo 20 miliard korun, což je nejvíce ze všech krajů,“ zdůraznil Evžen Tošenovský. Kritický postoj je podle něj živen zejména dlouhodobým čekáním na dostavení dálnice, spojující Lipník nad Bečvou, Ostravu a hraniční přechod v Bohumíně.

Prioritou občanských demokratů v čele s Tošenovským je však otázka školství, jakožto klíčové investice do budoucnosti kraje. Jaroslav Palas za sociální demokraty upřednostňuje zdravotnictví. „Pokud uspějeme ve volbách, zasadíme se o zrušení zdravotnických poplatků v Moravskoslezském kraji,“ prohlásil ve večerním přímém přenosu. V programových prioritách ohledně důrazu na sociální sféru se shoduje s Josefem Babkou. Lídr zelených Vladislav Koval zdůraznil zejména problém dopravní dostupnosti, který hodlá v případě zvolení řešit vyššími dotacemi obcím.

Vyšší volební účast pomůže menším stranám

Součástí předvolební debaty s kandidáty do krajského zastupitelstva bylo také zveřejnění několika veřejných průzkumů, exkluzivně provedených právě pro účely pořadu. Zhruba 60 procent tázaných občanů Moravskoslezského kraje potvrdilo, že volit plánuje. Předběžné sliby však mohou být podle politologa Jana Hartla značně zkreslující. „Vysoká účast může zejména v Moravskoslezském kraji pomoci menším stranám. Komunisté i ODS mají tradičně disciplinované voliče, to se však začíná projevovat také u sociálních demokratů. Klíčovým je fakt, zda lidé přijdou volit celostátně, nebo kvůli konkrétním problémům v regionu. V takovém případě se dá očekávat podpora osvědčených zastupitelů,“ okomentoval Hartl.

Budoucí krajský hejtman i zastupitelé budou řešit také potřebu dotací ze státní sféry a vyšší kompetence. K problému nedostatku finančních prostředků a jejich klíčovou roli v decentralizaci politiky se ve svých projevech vyslovili všichni kandidáti. Těm dávají za pravdu také občané - až 87 procent si přeje vyšší podíl svého kraje na vlastní správě a hospodaření s penězi.