OVM: ČSSD viní kraj z nedostačující kontroly stavby mostu ve Studénce

Ostrava - Srpnová tragická nehoda vlaku ve Studénce na Novojičínsku je pro region stále živým tématem. Ukázalo se to i ve čtvrtečním předvolebním speciálu České televize - Otázek Václava Moravce vysílaných z Ostravy, kdy lídr sociálních demokratů Jaroslav Palas obvinil představitele kraje, z nichž někteří znovu kandidují, z nedostatečné kontroly stavby. Při vlakovém neštěstí zemřelo sedm lidí a na sedm desítek jich bylo zraněno. Mezinárodní rychlík Comenius ve vysoké rychlosti narazil do zříceného mostu, jehož stavbu měla na starosti firma ODS-Dopravní stavby Ostrava.

Palas v televizním přenosu zaútočil na představitele kraje kvůli nedostačující kontrole stavby a tvrdil, že pokud by si stavěli rodinný dům, také by si jeho stavbu pořádně ohlídali. Stejně tak měl podle něj kraj postupovat i v případě stavby mostu. Proti jeho výrokům se ohradil náměstek hejtmana pro oblast dopravy a lídr lidovců Pavol Lukša, který poukazoval na fakt, že den před zřícením mostu byl na stavbě kontrolní den.

Hejtman Evžen Tošenovský a lídr ODS znovu zopakoval, že by uvítal, kdyby firma v další výstavbě mostu nepokračovala. Na druhou stranu však upozornil, že případné nové výběrové řízení by dostavbu mostu, který je pro dopravu ve Studénce nezbytný, značně prodloužilo. Tošenovský dodal, že firma by se navíc do výběrového řízení mohla znovu přihlásit a kraj nemá žádné zákonné možnosti, jak ji z výběrového řízení vyškrtnout. Navíc připomněl, že v případě, kdy je stavba spolufinancována z evropských fondů, bývá nejdůležitějším hodnotícím kritériem při výběru dodavatele cena, což je i případ mostu ve Studénce.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Diskuse o tragédii pobouřila i publikum a jeden z návštěvníků dokonce politiky vyzval, aby „netančili na tělech mrtvých“.