Rušení poplatků ve zdravotnictví je opět ve hře, opozici pomohli rebelové

Praha - Sněmovna pustila k dalšímu projednávání návrh sociálních demokratů, aby u lékaře za recept nebo v nemocnicích neplatili starobní důchodci, děti do 18 let a lidé s příjmem nižším než dvojnásobek životního minima. Sociálním demokratům se tak díky rebelům ze všech tří koaličních stran konečně podařilo prosadit rušení poplatků ve zdravotnictví. Opozici podpořil lidovec Ludvík Hovorka, Olga Zubová a také nezařazený poslanec Evžen Snítilý. Bývalý poslanec ODS Juraj Raninec se zdržel hlasování.

Opozice mluví o zásadním průlomu a naději pro občany České republiky. Je podle ní vidět, že strategie omezení poplatků byla správným cílem. „Je to po dvou letech naprosto zásadní průlom. Kompromisní návrh byl dobrým strategickým tahem. Je to vítězství soucitu a zdravého rozumu,“ reagoval na hlasování David Rath. Návrh má podle něj šanci získat ve sněmovně hlasy řady koaličních i nezařazených poslanců. 

S žádným z rebelujících poslanců, kteří návrh podpořili, opozice podle Ratha dosud nejednala. Nyní se ale na to ve zdravotním výboru, kam návrh putuje, chystá. Zrušení poplatků se pokusili socialisté vrátit do hry už ve středu. S odbouráním všech úhrad ale neuspěli, a proto dnes přišli s návrhem na jejich částečné zrušení. 

Koalice mluví o podrazu, opozice o zásadním průlomu 

Mirek Topolánek:

„Žádné poslanecké návrhy, které přicházejí zleva, nemohu brát vážně, protože ani vážně myšleny být nemohou.“

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek i celá koalice byli přijetím návrhu nemile překvapeni. „Paní poslankyně Zubová mi osobně sdělila, že bude hlasovat pro zamítnutí tohoto zákona. Samotný návrh je velmi špatný a neproveditelný,“ řekl po jednání Julínek. Olga Zubová své nečekané rozhodnutí zdůvodnila tím, že návrh konzultovala se zdravotními experty. Dnes ráno ji podle jejích slov přesvědčili, aby pro něj zvedla ruku.

Premiér Topolánek považuje všechny návrhy, které přicházejí před volbami, za populistické: „Pokud by náhodou prošly, budou znamenat nabourání rozpočtu v řádech desítek miliard. I kdyby byly myšleny sebelépe, jsou v podstatě nemožné.“ Poslanec ODS Boris Šťastný mluví o podrazu koaličních kolegů: „Pokládám za velké selhání některých koaličních poslanců, že umožnili, aby tento návrh prošel do 2. čtení.“ Dohoda o částečném rušení poplatků už podle něj v koalici proběhla a jedná se tedy o její hrubé porušení. Zubová, Raninec ani Hovorka však své rozhodnutí za nefér nepovažují. Říkají, že jen chtěli dát opozičnímu návrhu šanci a při dalším projednávání ho změnit podle svých představ.

K osvobození vybraných skupin od placení se částečně kloní lidovci i zelení. Pokud by záměr ČSSD prošel, poplatky by nemusely hradit zhruba dvě pětiny obyvatel.

Stínový ministr zdravotnictví, poslanec PS PČR, místopředseda poslaneckého klubu ČSSD
Zdroj: ČT24