Dnešní Světový den antikoncepce má za cíl osvětu mezi mladými

Praha - V 19 městech se dnes před středními školami a na rušných místech rozdávají informační materiály o antikoncepci. Osvětová kampaň s názvem "Tvůj život, tvoje tělo, tvoje volba" se koná letos podruhé a má mladé lidi upozornit na to, že jejich současné sexuální chování bude mít následky pro jejich budoucí život.

V Česku užívá antikoncepci asi polovina žen, potratem končí každé šesté těhotenství. V roce 1990, kdy jich mělo účinnou antikoncepci minimum, končila potratem polovina těhotenství. I když počet potratů trvale klesá, považují odborníci 25.000 ročně za zbytečně moc. Podle předsedy České gynekologické a porodnické společnosti Vladimíra Dvořáka se někdy „do problému“ dostanou mladé dívky, které právě zahajují sexuální život. Nejsou dostatečně informovány o možnostech moderní antikoncepce, o její dostupnosti a ani o tom, kdy o ni mohou požádat lékaře.  

Největším kritikem antikoncepce je sice církev, podle pátera Aloise Kánského ale zákaz používání antikoncepce není striktně závazným dogmatem pro každého, kdo je její součástí. Přibližně 85 procent žen, které při sexu neužívají žádnou metodu antikoncepce, otěhotní během jednoho roku. Polovina párů při prvním pohlavním aktu nepoužije žádnou metodu antikoncepce, 15 procent praktikuje přerušovanou soulož, 7 procent hormonální antikoncepci a 15 procent párů kondom. Podle nejnovějších dat z roku 2007 užívalo antikoncepci 55 procent žen v plodném věku.

Mužská antikoncepce je v testovací fázi 

„V poslední době se přechází na formy, které nejdou přes zažívací trakt,“ uvedla gynekoložka Eva Oháňková. Současným největším trhákem je podle ní hormonální kroužek, který se zavádí do pochvy. Největším přínosem je pak hormonální nitroděložní tělísko. Mužská antikoncepce je stále ve stadiu bádání, nejvíce zkušeností s ní mají ve Francii, kde začínají zkoumat pilulku, která by zabraňovala dozrávání spermií.    

První hormonální antikoncepce Enovid byl schválena v roce 1959 v USA. Evropa následovala v roce 1961 s Anovlarem. V 80. a 90. letech se antikoncepce dostala do krize, když se objevilo zvýšené nebezpečí infarktu myokardu. Farmaceutický průmysl ale přináší každý rok několik novinek. Podle posledních průzkumů snižuje dlouhodobé užívání antikoncepce například riziko rakoviny děložního hrdla. Hormonální pilula má ale stále i řadu odpůrců.    

Vydáno pod