Děti pěstounů Rosnerových se dnes vrátí domů, chlapci zůstanou v Brně

Brno - Tři nezletilé dcery pěstounů Rosnerových ze Slavkova u Brna se dnes po dohodě se sociálními pracovníky vrátí z brněnského ústavu domů. Dva synové v Brně zůstanou. Jeden je na internátu učiliště, které navštěvuje, druhý by měl kvůli výchovným potížím odejít do diagnostického ústavu. Rozhodnutí se dnes několikrát měnila. Ještě ráno měly podle právních dokumentů odejít domů čtyři děti - dvě dívky a dva chlapci.

Vyškovský soud dětem neprodloužil předběžné opatření o pobytu, a měly se proto vrátit domů. Naopak jedna z dívek, o níž rozhoduje pardubický soud, měla na Kociánce další měsíc zůstat. Ředitel Kociánky Jiří Podlucký to ale kritizoval a snažil se prosadit jinou variantu. „To je naprosto nelidské řešení,“ řekl o nekoordinovaných rozhodnutích soudu. Děti jsou podle něj na sebe fixované. Vzájemné vazby se snažili posilovat i pracovníci na Kociánce. „Aby odešly všechny děti a Jolanka tu zůstala, to by nastala hrozná situace. To si vůbec orgány neuvědomují,“ uvedl.

Rodiče si chtěli odvézt jen dcery 

Ředitel se původně domníval, že spolu zůstane celá sourozenecká skupina, domů do Slavkova si ale rodiče chtěli odvézt jen dcery. Dva svěřené syny se pěstouni rozhodli nechat v Brně. Michal chodí do učiliště a zůstane i o víkendu na tamním internátu, řekl Rosner. Patrik by se měl dostat do diagnostického ústavu. „Má velké výchovné i vzdělávací problémy. Uvidíme, jak rozhodne soud, ale škola to navrhuje,“ řekl Podlucký. Chlapec měl podle něj i mezery ve školní docházce a Kociánka ani škola, kam chodil, nejsou schopny mu diagnostický pobyt poskytnout. 

Manželé Rosnerovi vychovali za 26 let své pěstounské kariéry 15 dětí, převážně mentálně postižených nebo Romů. Jejich okolí je za to obdivovalo a před třemi lety jim prezident Václav Klaus udělil medaili. Letos proto veřejnost šokovala zpráva o policejním vyšetřování vedeném kvůli údajnému týrání dětí.

Okolí rodiny informacím o týrání nevěří. „Snad se dojde k závěru, že tady se dětem neubližovalo,“ uvedla Rosnerová. Podle ní nyní v domku ve Slavkově zůstává deset svěřenců. Tři nezletilé dívky, čtyři zletilí, vnuk manželů a dva dospělí - svěřenci z první skupiny pěstounů.

Dcery manželů Rosnerových
Zdroj: ČT24
Vydáno pod