Starosta Jesenice chce, aby strážníci mohli vážit kamiony

Jesenice (u Prahy) - Obecní policie by podle starosty Jesenice u Prahy Zdeňka Pánka měla nejen měřit rychlost aut, ale její kompetence by se měly rozšířit i o vážení kamionů. Šancí, jak se mohou města a obce bránit nárůstu tranzitní dopravy, totiž podle něj moc není.

„Situace na středočeských silnicích, pokud jde o nákladní dopravu, a zejména tranzitní, je alarmující. Po zavedení elektronického mýtného v roce 2007 zmizela ze zpoplatněných tuzemských dálnic celá pětina nákladních aut,“ řekl dnes Pánek novinářům. Tato čísla podle něj uvádí studie Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy.

Jesenicí, která leží v sousedství brněnské dálnice D1, projede denně na 20.000 aut. Podle malého průzkumu z kraje tohoto týdne mezi nimi bylo 700 kamionů, nepočítaje nákladní auta zásobující stavby v okolí. Těžký kamion tak obcí projel v průměru každé dvě minuty.

Jesenice už ve spolupráci se starosty okolních obcí prosadila zákaz jízdy kamionů těžších 12 tun Břežanským údolím. Podle Pánka ale republiková policie nemá dostatečnou kapacitu na prevenci a kontrolu dodržování tohoto zákazu. Proto by starosta přivítal, kdyby podobné kompetence měli i strážníci. Mohla by na to podle něj pamatovat novela zákona o policii, která nyní prochází parlamentem.

Jak by spolupráce městské a republikové policie mohla při vážení kamionů vypadat, dnes Jeseničtí předvedli novinářům v Osnici. Už třetí nákladní auto, které během první půlhodiny vjelo na mobilní váhy, bylo přetížené. Řidič převážející stavební suť navíc neměl v pořádku doklady. Na místě mu hrozila v blokovém řízení pokuta až 5000 korun, další postih ho čeká od odboru dopravy krajského úřadu a České inspekce životního prostředí.

Zařízení ve Zlatníkách kritizuje největší domácí sdružení automobilových dopravců Česmad Bohemia. Tvrdí, že používání přístroje může být jen orientační. K tomu, aby mohla být provinilci udělena sankce, by podle dopravců bylo zapotřebí kamion ještě jednou převážit na běžném zařízení. Řidiči ve Zlatníkách ale nebudou pokutováni za překročení hmotnosti, ale za nerespektování dopravní značky zákaz vjezdu vozidlům těžší 12 tun, což současná legislativa umožňuje.