Lidovci nepodpoří návrh, který by omezil zdravotní pojištění

Praha - Širší vedení KDU-ČSL se dnes dohodlo na tom, že strana v připravovaném návrhu reformy zdravotnictví nepodpoří takové změny, které budou znamenat ústupek od současného standardu veřejného zdravotního pojištění. Výhrady k reformě jsou podle předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka pouze obecné, protože ministerstvo zdravotnictví dosud lidovcům návrhy zákonů nepředložilo. Jde o dva zákony o zdravotních službách, zákon o záchranné službě a novelu zákona o zdravotním pojištění.

Sadu norem má ministr Tomáš Julínek (ODS) předložit legislativní radě vlády příští týden. Následovat budou koaliční jednání, v nichž by lidovci chtěli prosadit pro ně citlivá témata.

Po jednání celostátní konference KDU-ČSL Čunek i zdravotnický expert strany Jiří Carbol opakovaně zdůrazňovali, že reformu je třeba přijmout, ale musí být citlivá a zachovávat principy solidarity. Čunek několikrát prohlásil, že Julínkovy návrhy mají velké zpoždění a debata o nich je proto ztížená.

Jediný přesně definovaný bod, vůči němuž se lidovci vymezili, byl návrh ministerstva zdravotnictví, aby léčebny dlouhodobě nemocných napříště nebyly financovány pouze ze zdravotního pojištění, ale i z prostředků ministerstva práce a sociálních věcí.

KDU-ČSL na zasedání také řešila postoj k dnešnímu hlasování o zrušení některých poplatků ve zdravotnictví. Celostátní konference se usnesla na tom, že podporuje koaliční dohodu na omezení poplatků pro některé skupiny dětí. Tuto úpravu obsahuje návrh o zdravotním pojištění připravovaný Julínkem, který by Lidovci chtěli naroubovat jako pozměňovací návrh na normu připravenou sociálními demokraty.