Firma poslance Wolfa je vyšetřována pro údajný finanční podvod

Praha - Firma UT 2002 poslance a bývalého člena ČSSD Petra Wolfa je v současnosti stíhána protikorupční policií. Ta začala jeho firmu vyšetřovat kvůli nevyjasněnému převodu částky čtyř milionů korun z ministerstva životního prostředí. Podle zástupců vyšetřovacích složek byl více než milion korun použit v rozporu se zákonem.

Z prověřování dotace pro Wolfovu firmu vyplývají prozatím dva trestné činy - úvěrový podvod a zneužívání pravomocí veřejného činitele. Nejvyšší kontrolní úřad i ministerská kontrola odhalily, že téměř třetina ze čtyřapůlmilionové dotace byla vyplacena neoprávněně. Podle mluvčího Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Romana Skřepka však prozatím nebyl nikdo obviněn z trestné činnosti.

Více než jeden milion tři sta tisíc korun bylo podle dosavadních výsledků vyšetřování vyplaceno v rozporu se zákonem. Peníze měla firma UT 2002 vydat za zcela bezcenné analýzy, které jsou jinak volně dostupné na internetu. Policie se zajímá také o zatím neznámou osobu z ministerstva, která se měla na podvodu podílet.

Poslanec Wolf nepřipouští jakékoliv nečisté praktiky. Podle svých slov doposud neví, že se o něho policie zajímá. „To jsou úvahy nějaké komise. Takových zpráv najdete všude spoustu. A právníci toto vyvrátili a zdůvodnili. Otázkou je, zda to někdo chce slyšet, nebo ne,“ vypověděl Petr Wolf.

Wolf 22. června opustil poslanecký klub ČSSD i stranu. Své rozhodnutí zdůvodnil tím, že mu v únoru při volbě prezidenta Paroubek hrozil zveřejněním informací o údajných nesrovnalostech při čerpání dotací jeho firmou UT 2002, když nezvedne ruku pro Jana Švejnara. To Paroubek tehdy odmítl. Připustil ale, že o Wolfových potížích ví už od loňského prosince.