Likvidace střelných zbraní se výrazně zpřísní

Praha - Některé firmy likvidují podle kriminalistů z ÚOOZ vyřazené zbraně jen naoko nebo papírově. Místo řádné likvidace tak některé z nich končí v rukou mafie a na černém trhu, kde se za ně zaplatí až desetitisícové částky. Od příštího roku se proto veškeré nakládání se zbraněmi pravděpodobně zpřísní. V Poslanecké sněmovně je už proto připravena novela zákona, která má přinést jasná pravidla. Návrh vítají i opoziční sociální demokraté.

Podle mluvčího ÚOOZ Pavla Hantáka jsou zbraně buď špatně znehodnoceny, nebo zmizí pouze papírově. Detektivové odhadují, že se odepsaných, ale přitom pořád funkčních zbraní dostaly do podsvětí už stovky. „Taková zbraň je fakticky nedohledatelná a nejde pouze o to, že by s takovou zbraní muselo být přímo stříleno, ale může být použita i jako pohrůžka například při přepadení banky,“ dodal Hanták.

Černému trhu pomáhají samotné paragrafy. Policie podle nich nemá možnost znehodnocené zbraně pořádně kontrolovat. Odborníci to ale vidí jinak a mluví o výmluvách. „Momentálně je kontrola znehodnocených zbraní dostatečná. Finálně je zbraň označena znehodnocovací značkou a je vydán průkaz znehodnocené zbraně,“ vysvětlil zkušební komisař Vladimír Nechanický.

Každou znehodnocenou zbraň překontroluje policie

Návrh zákona podle mluvčí ministerstva vnitra Hany Malé nově stanovuje povinnost nechat každou znehodnocenou zbraň překontrolovat u policie. Dotyčná osoba musí přijít na policii nejen s potvrzením o znehodnocení, ale musí přijít i se zbraní samotnou. Pokud do 20 dnů zbraň na policii neukáže, musí vrátit povolení k její likvidaci.

Novela má zpřísnit i podmínky při posuzování bezúhonnosti žadatelů o zbrojní průkaz, zvyšuje pokuty při přestupcích se zbraněmi a dovozcům ukládá povinnost hlásit přepravu víc než stovky kusů zbraní.