Zpráva vojenské rozvědky potvrdí informace o zvýšené aktivitě špionů v ČR

Praha - Vojenská rozvědka v pondělí zveřejní zprávu, která potvrdí informace Bezpečnostní informační služby (BIS) o zvýšené aktivitě ruských agentů na našem území. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to prozradil náměstek ministryně obrany Martin Barták a dodal, že i další zahraniční zpravodajské služby pracují v Česku čileji než dříve.

„Pochopitelně bude ve zprávě zmíněna i část týkající se zvýšené aktivity zpravodajských služeb na našem území,“ informoval Barták. Česká republika podle něj čelí zvýšenému zájmu tajných zpravodajců nejen kvůli zamýšlené stavbě radaru, jak tvrdí BIS, ale také kvůli většímu angažmá českých jednotek v mezinárodních bezpečnostních akcích.

I když se Barták snažil veřejnost uklidnit s tím, že rozvědka má situaci plně pod kontrolou a žádné nebezpečí českým občanům nehrozí, ministra vnitra Ivana Langera (ODS) však zprávy o zvýšené aktivitě zahraničních agentů zneklidnily. Klidně nespí ani jeho stranický kolega a předseda výboru pro obranu Jan Vidím. Situaci se rozhodl řešit a pozval si do sněmovny šéfy všech tří českých tajných služeb. Dnes ale schůzku plánovanou na středu 1. října zrušil.

„Někteří kolegové ze sociální demokracie začali hovořit o tom, že se jedná o účelové informace těchto služeb směrem ke krajským volbám, což já si myslím, že je nepřijatelné. Proto ta schůzka proběhne až po krajských volbách,“ zdůvodnil své rozhodnutí Vidím.

BIS ve své zprávě zveřejněné ve čtvrtek uvedla, že se ruští agenti snažili loni ovlivňovat média i politiky s cílem vyvolat odpor české veřejnosti proti stavbě americké protiraketové základny. Aktivity ruské strany mohou být podle ní součástí dlouhodobé kampaně s cílem narušit integritu EU a NATO a izolovat Spojené státy americké. Mluvčí ruské rozvědky ale tyto informace popřel.