Policejní reformu provází napětí a hádky

Praha - Ministr vnitra Ivan Langer má stále výhrady k práci kriminální policie. Vadí mu velký počet velících důstojníků, kteří prý odvádějí málo práce. Právě na tuto část policie proto nejvíc dopadne chystaná reforma sboru – měla by zajistit, aby na sebe elitní útvary nežárlily a více spolupracovaly.

„Policie má příliš mnoho funkcionářů, kteří nemají co na práci. My chceme snížit počet těch, co velí jakoby sami sobě,” vysvětluje Langer. A už taky začaly padat hlavy. V polovině července musel křeslo šéfa útvaru kriminální policie opustit Jan Švejdar. Úřad má teď na starosti náměstek policejního prezidenta Jiří Houba. Další kroky reformy mají teprve přijít. Na odhalování zločinů se má podílet víc řadových kriminalistů.

Ministerstvo vnitro má teď na stole několik návrhů - ten nejdůležitější počítá se vznikem centrálního úřadu, který má sjednotit tři speciální útvary. Ty si dnes podle ministra spíše konkurují, než spolupracují. Proto je chce je mít pod jednou střechou.

Policejní reforma má zatím jen obrysy, jednání o ní ale nabírají na obrátkách a stupňuje se i napětí. Schůzka vrcholných funkcionářů z minulého úterý skončila podle Mladé fronty Dnes hlasitou hádkou mezi šéfem Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Janem Kubicem a šéfem Národní protidrogové centrály Jiřím Komorousem. S napomenutím ale odešel jen Kubice. „Svým chováním porušil etický kodex Policie ČR,” vysvětluje mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká. Jiný názor ale zastává šéf policejního útvaru pro zajišťování odposlechů Tomáš Almer: „Podle mého názoru se pan Kubice choval velmi mírně a uvážlivě a já obdivuji, s jakým klidem zvládl bezdůvodné napadení ze strany pana Komorouse.”

Reforma policie zatím prošla mezi policisty prvním připomínkovým řízením. Ministr vnitra věří, že další jednání proběhnou hladce a reforma začne platit od roku 2009.