Policejní odboráři se přou, mají-li demonstrovat

Praha – Unie bezpečnostních složek a část policejních odborářů se neshodují s šéfem Nezávislého odborového svazu policie Milanem Štěpánkem, který se rozhodl odvolat plánovanou demonstraci. Štěpánek po jednání s policejním prezidentem Oldřichem Martinů oznámil, že je spokojen s novou nabídkou zvýšení platů.

Milan Štěpánek byl původně nespokojen s navýšením policejních platů, obával se o spravedlivé rozdělování financí. Po posledním setkání s Oldřichem Martinů ale uvedl, že dostal novou nabídku, s níž je spokojen, neboť lepší už dostat nemůže.

Předseda Nezávislého odborového svazu policie proto chce odvolat demonstraci plánovanou na 1. října před budovu ministerstva vnitra. S tím ale nesouhlasí vedení dalších účastníků demonstrace – předseda Unie bezpečnostních složek Miloš Plechatý a Odborový svaz hasičů – ani místopředsedové Štěpánkovy organizace. „Prohlášení pana Štěpánka o zrušení demonstrace pro média není pro Unii bezpečnostních složek rozhodné a neztotožňuje se s ním,“ uvedl Plechatý.

Štěpánek svolal na dnešní dopoledne jednání výboru Nezávislého odborového svazu policie, které má zvážit účast policistů na demonstraci. K ní se odboráři rozhodli minulý týden poté, co vláda zveřejnila návrh rozpočtu na příští rok.

Průměrný plat u policie
Zdroj: ČT24