V Praze si cestující mohou koupit kupony na MHD přes internet

Praha - Cestující pražské hromadné dopravy už nemusejí při nákupu kuponů stát ve frontách u okének prodejních míst. Od dnešního dne si mohoun kupony koupit pomocí internetových stránek dopravního podniku. Službu už využilo přes 100 zákazníků.

Na internetu se prodávají všechny předplatní kupony na MHD, největší zájem ale bude zřejmě o roční kupon na příští rok. Cena kuponů objednaných přes internet je stejná jako při klasickém nákupu. Výjimkou je prodej ročního elektronického kuponu pro kartu Opencard. Ten budou mít cestující do konce října s bonusem 475 Kč. Všechny objednané kupony je nutné vyzvednout do dvaceti dnů od zaplacení objednávky, ale nejpozději den před začátkem platnosti daného kuponu.

Dopravní podnik už pro příští rok nebude vydávat klasické roční papírové kupony. Elektronický roční kupon si pak lidé budou muset na kartě aktivovat u automatů, které budou umístěny ve vestibulech metra. V budoucnosti bude ve stanicích 80 samoobslužných automatů.

Cestující si mohou v internetovém obchodě pořídit i papírové kupony. Ty jim budou buď za poplatek doručeny kurýrní službou nebo si je vyzvednou v infocentrech dopravního podniku. Ceny těchto kuponů budou stejné jako při nákupu v kamenných obchodech.

Dopravní podnik původně předpokládal, že začne kupony přes internet prodávat už v srpnu. V té době se ale prodej nespojoval s kartami Opencard. Na začátku srpna, kdy podnik oznámil, že si bez karty Opencard cestující nebudou moci koupit roční předplatný kupon, už se mluvilo o 1. září. Nakonec město rozhodlo, že internetový obchod začne fungovat 29. září.

Vydávání karet Opencard má v současné době zpoždění, a proto magistrát slíbil, že nárok na slevu 475 korun na roční kupon budou mít všichni, kdo si o Opencard požádají do 20. září včetně. Nyní si proto někteří cestující, kteří si ještě žádost o kartu nepodali, myslí, že už slevu získat nemohou. Šanci mají ale ještě v internetovém obchodě.