Makejte, gadžové - o plakáty hejtmana Šulce se zajímá policie

Ústí nad Labem - Hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc nechal minulý týden vyvěsit v Ústí nad Labem, Litvínově a Mostě tři billboardy s heslem "Makejte, gadžové, ať se máme líp". Policie už řeší trestní oznámení, kvůli tomu, že plakáty by mohly být protiromské. Šulc to odmítá s tím, že pouze netradičně pojmenoval celospolečenský problém, kterým je zneužívání sociálních dávek. Plakáty už mezitím zmizely.

Šulc přiznal, že billboardy opravdu nechal na vlastní náklady vyvěsit. Hájí se ale tím, že slogan sám nevymyslel, ale viděl ho na zdi jednoho litvínovského domu. Policie zatím neshledala, že by šlo o trestný čin. Na transparentech je dovětek, že 1. října se lidé dozví více. Policie proto ještě počká, jak se budou věci vyvíjet. 

Straničtí kolegové Šulce nejsou jeho jednáním nadšeni. „Takovýto způsob volební kampaně se mi nelíbí,“ řekl LN předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS). Podobný názor má i poslanec Marek Benda: „Přijde mi, že to v době kampaně není nejšťastnější.“ Podle něj jde ale jen o provokativní reklamu; Šulce prý ospravedlňuje to, že slogan sám nevymyslel. Odborník na extremismus Miroslav Mareš uvedl, že žádná seriózní strana zatím nikdy k podobným rasistickým heslům během předvolební kampaně nesáhla.

Šulcův rival, opoziční zastupitel Jaroslav Foldyna (ČSSD), to označuje za naprostý úlet: „Takovýto starý trik o Matiční ulici už tady ODS použila a tento nový trik, který používá hejtman Šulc, dává jasný signál: ODS je naprosto na dně, je bez programu a snižuje se k takovýmto laciným populistickým věcem.“

Podezření z rasistického, případně protiromského podtextu volební kampaně nezažívá Česko poprvé. V devadesátých letech na něm svou prezentaci před volbami postavil například tehdejší šéf republikánů Miroslav Sládek - a v posledních letech ho svými výroky následovali například Jiří Čunek, Liana Janáčková nebo břeclavský zastupitel Tomáš Nepraš.

Krajské volby se uskuteční společně s prvním kolem senátních voleb v pátek 17. a v sobotu 18. října, Šulc v nich obhajuje hejtmanské křeslo.