Korupci v armádě bude znovu řešit soud, možné viníky potrestat nemůže

Brno - Městský soud v Praze musí přezkoumat případ údajné korupce spojené s vojenskými zakázkami na úpravy letišť a opravy letištní techniky. Nařídil to Nejvyšší soud kvůli tomu, že předchozí rozhodnutí soudu o zastavení trestního stíhání skupiny vysokých armádních důstojníků bylo formálně nesprávné a nedostatečně propracované. Jednotliví důstojníci se však už trestu obávat nemusejí, soud už totiž v novém řízení nemůže rozhodnout v jejich neprospěch.

Policie podezřívala vojáky, že zakázky v hodnotě stovek milionů korun zadávali určitým firmám ještě předtím, než armáda oficiálně vyhlásila výběrové řízení. Mohli se tak dopustit porušování závazných pravidel hospodářského styku a podplácení.

Vyšetřování probíhá už devět let, Městský soud v Praze několikrát vrátil případ k došetření, až nakonec loni v květnu rozhodl o zastavení stíhání. Důvodem bylo to, že údajně kvůli délce stíhání a dalším okolnostem zanikla společenská nebezpečnost, a tím i trestnost činu. Verdikt posléze potvrdil Vrchní soud v Praze.

Dva důstojníci přesto podali dovolání k Nejvyššímu soudu. Vadilo jim, že z verdiktu v podstatě vyplývá, že porušili zákon, ačkoliv je pražské soudy nepotrestaly. Nejvyšší soud zrušil zastavení stíhání všech členů skupiny. Důvodem je to, že městský soud vůbec neměl dostatek informací pro podobné rozhodnutí; neshromáždil dost faktů, aby mohl posoudit podíl jednotlivých členů skupiny a trestnost jejich jednání.

Důstojníkům již nyní patrně nehrozí trest. Pokud totiž Nejvyšší soud zruší rozhodnutí nižšího soudu jen z podnětu obžalovaného, nemůže nové řízení zhoršit jeho situaci. Je tedy pravděpodobné, že městský soud bude muset stíhání znovu zastavit, i když třeba z jiných důvodů a na základě pečlivěji shromážděných faktů.