Muslimové podají trestní oznámení na Národní stranu

Brno - Organizace Libertas Independent Agency, sdružující brněnské muslimy a přátele muslimských národů, podá v nejbližších dnech trestní oznámení na krajně pravicovou Národní stranu a její šéfku Petru Edelmannovou. Důvodem jsou hanlivé výroky a výhrůžky, které se v souvislosti s muslimy v uplynulých dnech objevily na internetových stránkách Národní strany. Pokud organizace neuspěje s trestním oznámením, chce podat soudní žalobu. V minulosti už muslimové podali na Národní stranu i jiná trestní oznámení. Zatím s žádným neuspěli.

Trestní oznámení se vedení spolku rozhodlo podat kvůli údajným lživým a nenávistným projevům. „V jejich slovech byly uvedeny i nepřímé výhrůžky hovořící o konečném řešení muslimské otázky za pomoci teroru,“ uvádí se v prohlášení sdružení. Muslimům se nelíbí především výzvy typu: „Mešity zbourat, islám zakázat a islamisty zavírat na doživotí jen za příslušnost!“ nebo „Islamismu je nutno vyhlásit válku! Nulovou toleranci, hnát je ze země, trestat a trestat. Bez soucitu, bez slitování, bez pochopení.“ Za urážlivé považují také mnohé výroky Edelmannové na adresu vyznavačů islámu.

Výtky na adresu muslimů se na stránkách Národní strany objevily po nedávném teroristickém útoku, při němž v Pákistánu zahynul český velvyslanec Ivo Žďárek. Vedení Národní strany navštívilo minulý týden i brněnskou mešitu a jejím představitelům předali dopis Edelmannové kritizující islamisty.

Podle Lhoťana je z těchto výroků jasně patrné překročení zákona. Muslimové podají trestní oznámení kvůli podněcování k nenávisti ke skupině obyvatel, dále kvůli šíření poplašné zprávy a podpoře a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod jednotlivce.

Před mešitou v Brně se sešla desítka příznivců krajně pravicové Národní strany.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod