Obec Hrdějovice nakonec vyhrála spor o železniční koridor

Hrdějovice (Českobudějovicko) - Obcí Hrdějovice nepovede železniční koridor, který vede z Prahy přes České Budějovice. Potvrdili to projektanti i zástupci kraje. Definitivně tak končí pětiletý spor mezi místními a železničáři. Dopravci původně prosazovali, aby nová dvoukolejná trať procházela napříč obcí, lidé se ale postavili proti.

Návrhy počítaly s rozšířením jednokolejné trati, která vede obcí. Hrdějovičtí nechtěli, aby rychlodráha rozdělila obec na dvě obtížně dostupné poloviny a obávali se hluku. „Lidi by museli objíždět čtyři až pět kilometrů z jedné části vesnice do druhé a to by bylo velké omezení,“ konstatuje starostka Hrdějovic Jana Lepičová (NEZ).

Hrdějovické občanské sdružení razantně bojovalo proti stavbě koridoru. V jedné chvíli hrozili podáním sedmdesáti žalob. Železničáři původně vypracovali šest variant, proti všem ale mělo sdružení výhrady, preferovalo trasu, která Hrdějovice úplně míjela. Po pěti letech své požadavky prosadili. Projektanti ustoupili, zástupci kraje do územních plánů zakreslili trasu, která obec obtáčí východním směrem.

Investoři stavby dohodu nakonec vítají. „Ten proces byl opravdu mnohaletý a my jsme jedině rádi, že budeme moci v tomto úseku konečně začít pracovat,“ vysvětluje mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla. Projekt počítá s tím, že vlaky pod dokončení koridoru pojedou z Prahy k rakouským hranicím rychlostí až 160 kilometrů v hodině.

Železniční magistrálu směřující z Prahy na jih už začaly stavební firmy budovat. Těžké stroje teď pracují především na Táborsku. První cestující by po ní měli jet v roce 2016 a investice dosáhne částky 40 milionů korun.