Z českých nemocnic hospodaří pražský Motol nejlépe

Praha - Z velkých nemocnic v České republice hospodaří nejlépe nemocnice v Praze 5-Motole. Z menších nemocnic, jež vlastní stát, kraje, nebo města, si vede nejlépe brněnské Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie, u obchodních společností je na tom ekonomicky nejlépe nemocnice v Kadani. Uvedl to server iHNed.cz s odvoláním na žebříček nemocnic, který udělala firma Czech Credit Bureau ve spolupráci s neziskovou společností HealthCare.

Čeští pacienti dostávají vůbec poprvé přehledný žebříček, který jim říká, jaká nemocnice dobře hospodaří se zdravotní daní, již od lidí povinně vybírají zdravotní pojišťovny. Finanční zdraví nemocnic může napovědět, jaká je kvalita péče.

„Každá nemocnice, která je hospodářsky zdravá, se může věnovat svému rozvoji. Pokud je naopak ve ztrátě, nedochází v ní k výměně přístrojů, zaměstnanci tam nemají jistotu, jsou nespokojení, a to všechno pak přenáší na pacienty,“ vysvětlil odborník na měření kvality zdravotní péče Pavel Vepřek.

Analytici hodnotili hospodaření nemocnic za poslední dva roky. „Zkoumali jsme vyrovnanost příjmů a výdajů, celkovou zadluženost, dobu splatnosti závazků nebo například míru závislosti nemocnice na provozních dotacích,“ řekl k průzkumu Jan Cikler z firmy Czech Credit Bureau.