Vesecká nařídila kontrolu práce elitních žalobců

Praha - Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká nařídila hloubkovou kontrolu práce elitních žalobců, kteří mají na starosti vyšetřování nejzávažnějších hospodářských a úplatkářských kauz. Vesecká se domnívá, že jednotlivé případy praní špinavých peněz, korupce nebo rozsáhlé finanční kriminality až příliš často končí fiaskem, a následným osvobozením hlavních podezřelých. Informace přinesl deník Právo.

Podle Vesecké někteří vysoce postavení státní zástupci nezvládají svoji práci. „Nejsem zcela spokojena s tím, že značná část kauz odborů závažné hospodářské a finanční kriminality končí například zastavením stíhání obviněných osob,“ uvedla Vesecká.

Nejvyšší státní zástupkyně tak reagovala na zprávu, kterou nechala sama zpracovat. Dokument měl za cíl vyhodnotit efektivitu a úspěšnost práce jednotlvých odborů. Vesecká nyní kritizuje i neúměrnou délku některých kauz. K nápravě je připravena přijmout opatření.

Velkou ostudou pro úřady žalobců v uplynulých dnech skončil třeba případ údajného pokusu o miliardový podvod na státní strategické společnosti Čepro, za kterým měl stát uprchlý miliardář Radovan Krejčíř. Pražské vrchní státní zastupitelství minulý týden potvrdilo, že stíhání bylo zastaveno.