Česko žádá ochrannou značku pro Valašský frgál

Praha - Česká republika usiluje o další chráněné zeměpisné označení od Evropské unie, které se tentokrát týká Valašského frgálu. Oznámil to europoslanec Jan Březina (KDU-ČSL), který žádost o chráněné označení Valašský frgál spolu s jeho výrobci připravil.

„Valašský frgál má všechny předpoklady jít ve šlépějích šestnácti českých výrobků, které již razítka evropské kvality získaly,“ uvedl Březina. Evropská ochrana by podle něj pomohla propagaci Valašského frgálu, posílila jeho pozici na trhu s pečivem a zamezila by i výrobě nejrůznějších napodobenin.    

„Koláče, které se tváří jako Valašské frgály, se vyrábí například v Brně, Opavě nebo Praze. To tradiční výrobce poškozuje a je pochopitelné, že se s tímto stavem odmítají smířit,“ uvedl Březina, který používání názvu Valašský frgál pro koláče vyráběné mimo Valašsko považuje za nekalou
konkurenci, které by získání evropské ochrany mělo zabránit.

Česko má z unijních nováčků nejvíce chráněných zemědělských a potravinářských výrobků. Patří mezi ně například české pivo, hořické trubičky, karlovarský suchar, pardubický perník, štramberské uši nebo žatecký chmel.

Frgál se na Valašsku připravuje podle prakticky stejného receptu již několik století. Přestože přesný recept na těsto se skoro u každé hospodyňky liší, základní postup je vždy stejný. Nejdříve se utře máslo s cukrem a žloutky, pak se přidá mouka. V mléce se nechají vykynout kvasnice a zadělá se těsto, které se pak rozválí na kulaté plechy a plní jakoukoli nádivkou nebo ovocem.

Koš s načesaným chmelem
Zdroj: ČT24