Nejvyšší soud odmítl dovolání šéfa zkrachovalé záložny Pria

Brno - Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání Františka Zoubka, potrestaného za špatné hospodaření zkrachovalé záložny Pria šestiletým vězením. Podle Zoubka bylo jeho stíhání nezákonné a nedopustil se žádného trestného činu. Nejvyšší soud rozhodoval nedávno bez veřejného jednání a dnes usnesení zpřístupnil v elektronické databázi. Zoubek už nastoupil do výkonu trestu a dovolání bylo jednou z posledních možností, jak dosáhnout nového projednání věci.

Muž už před časem podal i ústavní stížnost. Zatím o ní ale nebylo rozhodnuto. Odsouzen byl společně s dcerou Kamilou Březinovou, která dostala podmíněný trest. Oba jsou podle obžaloby odpovědní za to, že špatným hospodařením s vklady klientů přišla Pria o 23,3 milionu korun. Kromě šestiletého trestu musí Zoubek zaplatit peněžitý trest. Navíc nesmí stejně jako jeho dcera několik let působit ve statutárních orgánech obchodních společností a družstev.

V dovolání uplatnil Zoubek námitky proti rozhodování Krajského soudu v Brně a Vrchního soudu v Olomouci, ale s žádnou z nich se Nejvyšší soud neztotožnil. „V trestní věci obviněného soudy obou stupňů postupovaly správně,“ uvedl senát s předsedou Františkem Púrym. Do rozhodnutí NS se nijak nepromítlo ani stanovisko Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku, podle kterého byla Pria v nucené správě nezákonně. Právníci záložny v této souvislosti v létě oznámili, že budou požadovat od státu stovky milionů korun jako urovnání.

Pria patřila na konci devadesátých let k dravcům kampeličkového trhu. Své peníze jí svěřilo téměř 5 000 střadatelů. Na přelomu tisíciletí ji však stát poslal do nucené správy, protože údajně prováděla činnosti, ke kterým neměla oprávnění. Stát správu třikrát prodloužil a kampelička skončila o čtyři roky později v konkurzu.