K demonstraci hasičů se nakonec připojí i policejní odbory, Langer to považuje za nekorektní

Praha - Středeční demonstrace bezpečnostních sborů před ministerstvem vnitra se zúčastní i Nezávislý odborový svaz policie (NOS). Spolu s Odborovým svazem hasičů (OSH) a Unií bezpečnostních složek (UBS) se tak připojí k protestům za vyšší platy. NOS se rozhodl demonstrovat poté, co ministerstvo vnitra nezareagovalo na jeho požadavky. Účastníky demonstrace budou svážet autobusy ze všech míst republiky. Svolavatelé očekávají 1 000 až 2 000 účastníků. Demonstrace potrvá hodinu, od dvou do tří odpoledne. Ministr vnitra Ivan Langer považuje jednání odborů za nekorektní.

Demonstrace podle organizátorů v žádném případě neovlivní počet hasičů ve službě. Dopravní policisté nepočítají se zvláštními uzavírkami během protestu, ale pokud dorazí stovky lidí, budou muset omezit provoz v nejbližším okolí ministerstva vnitra.

Policejní odbory podle svého předsedy Milana Štěpánka přijaly v pondělí  nabídku policejního prezidenta Oldřicha Martinů a demonstraci odvolaly. Upřesňující požadavky poté odbory zaslaly ministrovi vnitra Ivanu Langerovi, který na ně ale podle místopředsedy NOS Daniela Bláhy nezareagoval, proto do ní odboráři půjdou v „plné síle“. Odbory teď počítají i s tím, že Martinů možná nabídku stáhne.

Langer považuje jednání NOS za extrémně nekorektní, podle něj jde o hazardování s dobrým jménem policie. Na demonstraci se zřejmě nedostaví, je mimo Prahu. Podle něj je navíc zjevné, že vedení svazu není v podpoře demonstrace jednotné.

K demonstraci přispěl i vládou schválený návrh rozpočtu na příští rok. Podle policejních odborářů nebyly splněny jejich požadavky vůči ministerstvu vnitra a vládě. Policejní odboráři chtěli od ministerstva záruku na vytvoření nové tarifní tabulky pro rok 2010 a čtyřprocentní navýšení platů. Jednat chtěli i o navýšení platů civilních zaměstnanců. S policejním prezidentem vyjednali, že o 1,5 procenta stoupne plat všem policistům a že další odměny budou rozdělovány po konzultaci s nimi.
   

Štěpánek: Současné tarify nejsou motivující 

Průměrný plat policistů byl v polovině letošního roku kolem 31.500 korun,
hasiči průměrně pobírají zhruba 33.000 korun. Průměrná hrubá měsíční mzda v Česku ve druhém čtvrtletí činila 23.182 korun. Podle Štěpánka je současná tarifní tabulka nevyhovující, protože nemotivuje zaměstnance k postupu do vyšší třídy. „S rostoucí odpovědností by mělo přijít také lepší platové ohodnocení,“ uvedl. Rozdíly mezi platovými třídami však nejsou podle něj nijak markantní. 

Předseda NOS Štěpánek podle Bláhy s demonstrací osobně nesouhlasí. Nedá se prý ale mluvit o tom, že by došlo k rozštěpení NOS. „Nevyjadřujeme žádný jednotný názor - nejsme politická strana, ale odborové hnutí,“ upozornil Bláha. Podle dřívějších informací médií byl Štěpánek připraven rezignovat na svou funkci v případě, že odbory nepřijmou nabídku Martinů. Bláha dnes připustil, že jisté úvahy o rezignaci Štěpánka nastaly, nikdo ho však k odstoupení nevyzýval a NOS ho zatím odvolat nechce.

Odboráři chtějí svým jednání vyprovokovat další jednání s vedením policie i vnitra. Pokud se tak nestane, přemýšlejí už teď o další demonstraci. Tentokrát v době českého předsednictví v EU.