Novela upravuje porozvodové exekuce dětí

Praha - V Česku žije několik tisíc dětí trpících kvůli rodičům, kteří se po rozvodu nemohou dohodnout, kdo se o dítě bude starat. Proto vznikla novela občanského soudního řádu, která by měla od dnešního dne děti v takové situaci lépe chránit. Už nyní mají ale k novele výhrady někteří odborníci i opoziční politici.

Odebírání dětí má být podle novely především šetrnější, proto mu budou vedle úředníků přítomní i vyškolení odborníci, tedy psycholog, zástupce oddělení péče o dítě a lékař. „Specialista by měl zajistit, aby došlo pokud možno k minimálním duševním ztrátám a frustracím u dítěte,“ vysvětluje ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Nový předpis by měl také vést rodiče, aby se radši dohodli mimosoudně. Soudci ale svůj vliv neztratí, naopak budou moci stanovit tzv. navykací režim. To znamená, že určí, kdy a jak se bude dítě stýkat s rodičem, kterého dlouho nevidělo. „Nedojde tedy k šoku, k tomu, že dítě se náhle ocitne u druhého z rodičů, na které není zvyklé,“ říká k tomu Pospíšil.

„Společnost by měla k odpovědnosti volat rodiče“

Pokud se budou rodiče o potomka přetahovat, může soud dítě na určitou dobu poslat do tzv. vhodného prostředí. To se ale nelíbí některým psychologům a opozičním politikům. „Společnost by měla více k odpovědnosti volat rodiče než zavírat děti do ústavů jen proto, že se rodiče nemůžou dohodnout,“ myslí si senátorka Alena Gajdůšková.

I soudci mají k předpisu výhrady. „Soudci chtějí fakticky zařízení, do kterých by mohli děti umisťovat, aby prostředí v nich bylo vhodné. Taková zařízení prostě nejsou,“ uvedl Jaromír Jirsa, předseda Soudcovská unie.

Novela řeší i mezinárodní tahanice o děti

Změnit by se taky měla řízení týkající se mezinárodních únosů dítěte jedním z rodičů. Novela pro takové případy stanovuje dva speciální senáty v Brně. „Senáty budou tříčlenné a budou v nich zasedat soudci, kteří se specializují na otázky, které souvisí s mezinárodními únosy dětí,“ informoval Pospíšil. Senáty budou podle haagské úmluvy rozhodovat do šesti týdnů. Navíc už nebude možné dovolání k Nejvyššímu soudu, které často podobné pře ještě prodlužovalo.

Vydáno pod