Vláda dnes jedná o dohodě s USA a o vojácích v zahraničí

Praha - Vláda dnes bude na své schůzi jednat o návrhu dohody mezi vládou ČR a vládou USA o spolupráci v oblasti protiraketové obrany. Na programu schůze je i odškodnění studentů, kteří nemohli v období komunistického režimu z politických důvodů dokončit studium na vysoké škole. Vláda dále projedná návrh na rozšíření vojenských kontingentů v zahraničí a možnosti, jak lze pomoci propuštěným zaměstnancům skláren.

Dohoda o spolupráci v oblasti protiraketové obrany

Kabinet dnes projedná dohodu mezi vládou ČR a vládou USA o spolupráci v oblasti protiraketové obrany, která by měla mimo jiné umožnit českým firmám snazší přístup na americký trh. Dohoda navazuje na česko-americkou smlouvu o umístění americké radarové základny v Česku, kterou už podepsali ministři zahraničí Karel Schwarzenberg a Condoleezza Riceová.

Odškodnění pro studenty, které komunismus vyštval z VŠ

Lidé, kterým nástup komunismu nedovolil vystudovat vysokou školu, se snad dočkají odškodnění. Kabinet dnes jedná o částce, kterou by měli dostat. Podle návrhu šéfa legislativní rady vlády Cyrila Svobody by nárok na odškodnění měli pouze ti, kterým nebylo umožněno studovat mezi lety 1948 až 1953, nebo 1956. „Tehdy je čekal kriminál a pomocné technické prapory,“ uvedl Svoboda.

Obrana zvyšuje počet vojáků v zahraničí

Ministerstvo obrany předloží návrh, ze kterého například vyplývá, že chce rozšířit vojenský kontingent v Afghánistánu o více než 200 lidí. Vzhledem k novým úkolům by měl stoupnout i celkový počet vojáků působících v zahraničních misích. Dosud v cizině operovalo asi 900 lidí, v roce 2009 by jich mělo být více než 1200.

Čunek chce pomoci propuštěným sklářům

Vicepremiér Jiří Čunek vládě navrhne, aby se pokusila nalézt způsob, jak pomoci propuštěným zaměstnancům z podniků Sklo Bohemia Světlá nad Sázavou a Sklárny Bohemia Poděbrady. Na Čunka se v této věci obrátili regionální politici. Ministr financí Miroslav Kalousek ale už dříve uvedl, že jakákoli intervence státu je vyloučena, neboť by šlo o veřejnou podporu.

Dále je na programu…

Vláda se dále bude zabývat souhrnnou zprávou o plnění vládního programu, zpracováním analýzy variant všelidového referenda nebo novelou zákona o ochraně přírody a krajiny a zákona, kterým se vyhlašuje Národní park České Švýcarsko. Kabinet by měl projednat i kontrolní závěry Nejvyššího kontrolního úřadu týkající se resortu školství a výstavby Justičního areálu v Brně.