V Hranicích dnes přestala jezdit MHD, dopravce krachuje

Hranice (Přerovsko) - Městská hromadná doprava se dnes zastavila v Hranicích na Přerovsku. Do práce a do škol se nedostalo asi 1500 lidí, odhadl starosta Miroslav Wildner. Současný autodopravce, firma Optimalizace veřejné dopravy, jednostranně zastavil provoz svých vozidel, aniž by radnici informoval, řekl Wildner.

„Zjistili jsme, že nemáme ani jak informovat občany. Začali jsme sami provizorně vyvěšovat informace na zastávkách, v obchodech a informovali školy a velké zaměstnavatele,“ uvedl Wildner.

Vedení dvacetitisícového města se již dohodlo s náhradním dopravcem, který bude čtvrtka asi na sedmi linkách, společností ČSAD Frýdek-Místek. Ta nedávno zvítězila ve výběrovém řízení a MHD v Hranicích měla začít provozovat od 1. ledna.

Současnému dopravci firmě Optimalizace veřejné dopravy platilo město ročně za MHD asi šest milionů korun. „Že je na tom dopravce špatně a dochází mu dech, jsme věděli. Zlobím se ale, že nedal předem nikomu nic vědět. Považuji to za zbabělost,“ řekl starosta.

Firma Optimalizace veřejné dopravy poslala dnes mailem radnici vyjádření, že technický stav autoparku neumožňuje další provoz. „Stav vozového parku byl znalcem posouzen jako katastrofální a případné škody vzniklé nedodržením přepravní smlouvy jsou nesrovnatelné s rozsahem hrozících škod na zdraví a majetku cestujících. Také personální stav je kritický a v rámci platných předpisů o bezpečnosti práce neumožňuje ani běžné vykrytí pracovních směn,“ uvádí se ve vyjádření firmy.