Národní technické muzeum otevře až v roce 2010, slibuje nové expozice

Praha – Národní technické muzeum v pražských Holešovicích je už dva roky uzavřeno kvůli rekonstrukcím. Původně se mělo otevřít letos, ale kvůli komplikacím při opravě budovy i expozicí se dovnitř lidé nepodívají ještě další dva roky. "Naším klíčovým datem by mělo být datum 28. září 2010, kdy budeme slavit sté výročí otevření Technického muzea pro Království české. Toto datum vnímáme všichni jako závazné," slibuje generální ředitel NTM Horymír Kubíček.

Oblíbená dopravní hala se změní 

Podobně jako před rokem 2006, kdy se jeho brány veřejnosti uzavřely, chce Národní technické muzeum lákat návštěvníky především na dopravní halu. Ta se ale má podle generálního ředitele změnit: „Je v našich plánech její nový důraz na příběh jednotlivých strojů, jednotlivých lokomotiv – ne jenom přeplnění té haly, ale takové jednotlivé důrazy.“

Rudný a uhelný důl vytvořený v chodbách pod muzeem bude podle Horymíra Kubíčka rozdělen na dvě prohlídkové trasy. Novinkou má být expozice tiskařství. „Je ve fázi rozpracovanosti v prvním patře,“ říká Kubíček.

Změnou prošla také budova NTM

Národní technické muzeum, jehož expozice takřka v neměnné podobě provázely dětství mnoha generací Pražanů, podle ředitele Kubíčka prošlo dvěma ze tří etap rekonstrukce. Vedle vzniku nových expozicí a úpravy těch dosavadních prošla úpravou i samotná budova muzea, která se dočkala několika nových architektonických prvků.

Vesměs se jedná o detaily, které zamýšlel architekt funkcionalistické dvojbudovy Národního technického a zemědělského muzea Milana Babušky, ale nikdy nebyly zrealizovány. „To jest obklady mramorem, obklady žulou a celý pozdněfunkcionalistický důraz na prosvětlení budovy, její funkční užití,“ říká Horymír Kubíček. Dodává, že stavba byla zkolaudována v srpnu a dnes byla předána.

Muzeum si připomene sto let od vzniku

Ačkoli je muzeum návštěvníkům uzavřené, proběhne v něm dnes připomínka sta let od vzniku myšlenky vytvořit české technické muzeum. Zároveň má začít závěrečná etapa rekonstrukce, která podle generálního ředitele NTM skončí v září 2010 – sto let poté, co byl nápad zrealizován a ve Schwarzenberském paláci byly poprvé k vidění exponáty provázející návštěvníky technickými dějinami Čech i světa.

Během závěrečné fáze rekonstrukce muzea by měly vzniknout také dvě externí expozice – železniční muzeum v bývalém depu pražského Masarykova nádraží a expozice věnovaná architektuře a stavitelství v Plasích.

Národní technické muzeum v Praze prochází rekonstrukcí, otevře se za dva roky.
Zdroj: ČT24