Ústavní soudci se odmítli zabývat stížností na vazbu Škrlové

Brno - Ústavní soud se nebude věcně zabývat stížností proti pokračující vazbě Barbory Škrlové z kuřimského případu týrání bratrů Jakuba a Ondřeje. Podle mluvčího soudu Michala Spáčila ústavní soudci stížnost odmítli bez bližšího projednání. Žádost podal jménem Škrlové obhájce Richard Novák. Zákonnost vazby soudci nezkoumali. Proces v kuřimské kauze bude pokračovat 16. října.

Škrlová je ve vazbě spolu se sestrami Klárou a Kateřinou Mauerovými. Krajský soud vazbu prodloužil naposledy koncem srpna. Obhajoba se ale opakovaně snaží propuštění dosáhnout. Ústavní stížnost směřovala proti předcházejícímu rozhodnutí Krajského soudu v Brně o vazbě z letošního května, které posléze potvrdil i Vrchní soud v Olomouci.

Obhajoba tvrdila, že bylo upřeno právo na právní pomoc, porušeno
právo na rovnost a právo na rychlost a veřejné projednání věci. Ústavní soud se ale s argumenty obhajoby neztotožnil. „V projednávané věci neshledal senát Ústavního soudu tvrzená pochybení obecných soudů, a proto mu nezbylo než stížnost odmítnout,“ stojí v usnesení. Soudci rozhodovali bez veřejného jednání i bez vyhlášení. 

Advokát Škrlové podá další žádost o propuštění

Richard Novák je rozhodnutím soudu zklamaný. „Trvám na tom, že má klientka je ve vazbě zbytečně. Dále tvrdíme, že v jejím případě bylo porušeno právo na spravedlivý proces,“ reagoval na verdikt ÚS. Po neúspěchu nyní podle něj nezbývá nic jiného než vyčkat do dalšího
jednání v celé kauze u brněnského krajského soudu. Patrně u něj podá další žádost o propuštění Škrlové z vazby.  

Podle policie Škrlová týrala chlapce Ondřeje tím, že jej topila ve vodě na chatě ve Veverské Bítýšce. U soudu uvedla, že k činu byla přinucena a dopustila se jej jen proto, že měla strach. Skupině šesti obžalovaných v kuřimské kauze hrozí za týrání dětí až 12 let vězení.

Richard Novák, advokát Škrlové
Zdroj: ČT24
Vydáno pod